Stiri din tulcea

Tulcea – unul din județele cu cele mai puține mandate de parlamentari

4 decembrie 2020
Tulcea – unul din județele cu cele mai puține mandate de parlamentari

Tulcea – unul din județele cu cele mai puține mandate de parlamentari

Duminica , 6 decembrie 2020, se vor desfășura alegerile parlamentare, în urma cărora vor fi aleși 136 de senatori și 329 de deputați, numărul de deputaţi şi senatori care revin fiecărei circumscripţii electorale în urma alegerilor parlamentare stabilindu-se în funcţie de populaţia fiecărui judeţ, după cum este prevăzut în Anexa nr. 1 din Legea nr. 208 din 20 iulie 2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor.
Drept urmare Tulcea este unul din cele 7 județe ( Călăraşi, Covasna, Giurgiu, Ialomiţa, Mehedinţi și Sălaj) cu cele mai puţine mandate de parlamentari şi anume 2 senatori şi 4 deputaţi.
Potrivit legii, numărul de mandate se determină prin raportarea numărului de locuitori al fiecărei circumscripţii electorale la normele de reprezentare (un deputat la 73.000 de locuitori la Cameră şi un senator la 168.000 de locuitori la Senat), la care se adaugă un mandat de senator, respectiv de deputat, pentru ceea ce depăşeşte jumătatea normei de reprezentare, dar nu trebuie însă să fie mai puțin de 2 senatori și de 4 deputați.
La fel ca la alegerile locale din acest an, sunt stabilite măsuri speciale în contextul epidemiei de coronavirus, iar una dintre acestea este Urna Mobila (Specială) Covid-19, pe site-ul AEP fiind publicate toate informațiile necesare celor aflați în izolare sau carantină.
https://www.roaep.ro/prezentare/urna-mobila-speciala/
Conform calendarului publicat de AEP, mâine, 5 decembrie, la ora 7:00 se va încheia campania pentru alegerile parlamentare din acest an și duminica, 6 decembrie, de la ora 6:00 va începe votarea, ce se va încheia la ora 21:00.
Conform art. 4 din Legea nr. 208/2015, pentru organizarea alegerilor, numărul total al circumscripţiilor electorale este de 43 : 41 de circumscripţii electorale la nivelul judeţelor, o circumscripţie în municipiul Bucureşti şi o circumscripţie pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării.
Alegătorii cu domiciliul sau reședința în străinătate vor avea de ales tot patru deputați și doi senatori, dar au la dispoziție 2 zile, deoarece pot vota atât duminica, 6 decembrie, cât și mâine, 5 decembrie, secțiile de votare fiind deschise între orele 07:00 și 21:00, orele locale ale țărilor în care se află acestea.