Stiri din tulcea

Tulcea se află printre județele în care se va derula un Program de depistare activă a tuberculozei

3 noiembrie 2022
Tulcea se află printre județele în care se va derula un Program de depistare activă a tuberculozei

Tulcea se află printre județele în care se va derula un Program de depistare activă a tuberculozei

 

Ministerului Sănătăţii anunță, printr-un comunicat de presă, că demarează acţiunea de depistare activă a tuberculozei în 11 judeţe, printre care și Tulcea, în cadrul Programului „Abordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei în România”.

Programul este destinat persoanelor de peste 18 ani, cu factori de risc pentru tuberculoză, indiferent de statutul de asigurat şi se va realiza în comunităţi la risc, prin echipe mobile organizate şi coordonate de către direcţiile de sănătate publică judeţene.
Suma necesară este de 3,5 milioane de euro, nerambursabilă şi provine de la Fondul Global.

Prin această acțiune de identificarea precoce a cazurilor posibile de tuberculoză (TB), stabilire a diagnosticului de certitudine și asigurare a tratamentului adecvat, se va reduce transmiterea tuberculozei în gospodărie, la locul de muncă, la școală sau mediu comunitar.

În plus, prin realizarea acestui proiect, cresc șansele de vindecare ale pacienților și scade probabilitatea de a suferi complicații sau sechele ale TB, implicit consecințele sociale și economice asociate tuberculozei.

– Persoanele depistate ca fiind suspecte de TB, inclusiv cetățenii străini, sunt trimise la dispensarele de pneumoftiziologie teritoriale și beneficiază de tratament și alte drepturi prevăzute de legislația în vigoare, indiferent de naționalitate sau de statutul de asigurat.

Din păcate, România continuă să înregistreze cele mai multe cazuri de tuberculoză dintre toate statele din Uniunea Europeană.

În timpul pandemiei de COVID-19, cazurile de tuberculoză s-au redus cu aproximativ o treime, dar această scădere este posibil să fie cauzată de lipsa depistării și a reticenței la accesarea serviciilor medicale în această perioadă.

(sursă info și foto : ms.ro, fb MinisterulSanatatii)