Stiri din tulcea

Tulcea nu trebuie să devină orașul în care să se transmită mesaje naziste

27 ianuarie 2023
Tulcea nu trebuie să devină orașul în care să se transmită mesaje naziste

Tulcea nu trebuie să devină orașul în care să se transmită mesaje naziste

În urma comunicatului Asociației „Evoluție în Instituție” (reprezentată de Cristian-Mihai Dide), în care se spune că duminică se va organiza, la Tulcea, un protest în fața Primăriei și a Jandarmeriei și în care se folosesc mesaje precum „Tovarășul Ilie, Fuhrer-ul Ilie” sau „Jandarmeria Tulcea, SS-ul Fuhrer-ului Ilie”, edilul orașului, Ștefan Ilie a publicat o declarație, pe care a și citit-o ieri în cadrul ședinței de Consiliu Local :

„Consider că Tulcea nu trebuie să devină orașul unde astfel de mesaje își găsesc locul. Consider că societatea civilă din România trebuie să respecte memoria celor decimați de regimuri precum cel nazist sau comunist, iar afișarea unor astfel de mesaje nu arată decât un populism agresiv și specific celor fără cunoștințe minimale de istorie și valori democratice.”

Primarul municipiului Tulcea a subliniat că nu va interveni niciodată în acțiunile altor instituții ale statului  și că nu se va opune niciodată organizării de proteste, chiar dacă ar fi cel criticat, deorece este firesc și sănătos pentru întreaga societate ca cetățenii să reacționeze.

„Afișarea mesajelor care invocă conducătorul și regimul nazist, într-o astfel de situație, nu este doar mincinoasă, ci este absolut jignitoare, mai ales la adresa milioanelor de victime ale regimului totalitar hitlerist. Este o ofensă la adresa familiilor urmașilor celor morți în condiții îngrozitoare.
Este cineva care poate compara amendarea unei persoane cu sistemul SS din Germania nazistă? Crede cineva că victimele SS-ului primeau amenzi în timp ce ar fi protestat împotriva dictatorului nazist? Doar o parodie ar putea cuprinde o asemenea scenă și tare îmi e că și aceea ar fi o scenă proastă”,

mai scrie în declarația publică a primarului Stefan Ilie.

Azi, 27 ianuarie, este Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, conform rezoluţiei A/RES/60/7, adoptată la 1 noiembrie 2005 de către Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), deoarece în ziua de 27 ianuarie 1945, forţele aliate au eliberat lagărul nazist de concentrare Auschwitz-Birkenau din Polonia, potrivit un.org, site-ul ONU, relat Agerpres.

Agerpres 27 ian Ziua comemorare holocaust

Tot în anul 2005 a fost marcată cea de-a 60-a aniversare de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial și două luni mai târziu, pe 24 ianuarie 2005, Adunarea Generală a ONU a organizat o sesiune specială ce privea împlinirea a 60 de ani de la eliberarea lagărelor de concentrare naziste.

(surse info și foto : fb stefan.ilie.tulcea, agerpres.ro, fb AGERPRES)