Tulcea este printre cele 3 județe în care se va desfășura proiectul „Educație media prin film documentar la bibliotecă”

23 mai 2022 | Educatie
Tulcea este printre cele 3 județe în care se va desfășura proiectul „Educație media prin film documentar la bibliotecă”

Tulcea este printre cele 3 județe în care se va desfășura proiectul „Educație media prin film documentar la bibliotecă”

În această săptămână, pe 25 și 26 mai, bibliotecarii din județul Tulcea vor participa la un atelier de educație media organizat de Asociația One World Romania și Mediawise Society – centrul de resurse și formare în domeniul educației pentru competențe media și digitale din România, transmite Bibliotecii Județene „Panait Cerna” Tulcea.

Atelierul va avea loc la sediul bibliotecii (de pe str. Isaccei, nr. 20) și este susținut de Ionuț Mareș, jurnalist și critic de film, și Nicoleta Fotiade, expertă – formatoare în domeniul educației media și digitale, președinta a asociației Mediawise Society.

”Bibliotecile sunt noduri accesibile ale cunoașterii, de aceea trei centre bibliotecare din județe și regiuni diferite – Dâmbovița, Gorj și Tulcea – fac parte din acest proiect (punând bazele unui efort de lungă durată,) cu multiple beneficii educaționale.” scrie pe site-ul mediawise.ro.

Până acum, în județul nostru, în proiect s-au înscris bibliotecari din 20 de localități din județ, cărora li se vor adăuga și bibliotecari ai Bibliotecii Județene „Panait Cerna” Tulcea, conform comunicatului de presă primit la redacție.

Formatori:
Ionuț Mareș este jurnalist și critic de film și scrie pentru reviste online precum Films in Frame și Ziarul Metropolis. Colaborează de asemenea ca selecționer sau moderator de discuții cu mai multe festivaluri de film din România.

Nicoleta Fotiade este expertă – formatoare în domeniul educației media și digitale, (co)autoare a mai multor studii de cercetare media și resurse de educație media, inclusiv a două manuale pentru liceu. Crede că educația media ar trebui să fie parte integrantă în formarea noastră pe tot parcursul vieții. Este președinta asociației Mediawise Society, co-fondatoare a International Association for Media Education (IAME) și lector asociat la Universitatea din București.

„Educație media prin film documentar la bibliotecă” face un pas asumat pentru a crește competențele de analiză critică a imaginii ale publicului larg, cu filmul documentar despre drepturile omului ca material didactic. Bibliotecile sunt noduri accesibile ale cunoașterii, de aceea au fost angrenate în acest proiect trei centre bibliotecare din județe și regiuni diferite – Dâmbovița (seria de cursuri a fost deschisă la Târgoviște, unde au participat peste 30 de bibliotecari din județul Dâmbovița), Tulcea și Gorj – punând bazele unui efort de lungă durată, cu multiple beneficii educaționale.

Proiectul se derulează în două etape:
1. până în luna iunie au loc cursurile de educație media prin film documentar în cele trei județe
2. ulterior, participanții, îndrumați de formatori, vor aplica aceste cunoștințe pentru a crea și a pune în practică împreună un format de proiecții de film, evenimente și ateliere pentru publicul bibliotecilor lor, în perioada iunie – octombrie.

Participanții vor învăța despre producția filmului documentar și își vor dezvolta competențe de analiză critică a imaginii în contextul receptării mesajelor media, printre temele abordate fiind: filmul documentar cu subiecte relevante despre cetățenie, democrație, diversitate; analiza filmului documentar din perspectiva publicului; limbaj vizual și reprezentarea prin imagine (denotativ – conotativ, manipularea imaginilor etc.); înțelegerea propagandei ca formă de comunicare vizuală, analizată din perspectivă istorică (Sahia Vintage) și contemporană.

Astfel, Asociația One World Romania și Mediawise Society aduc filmul documentar în sprijinul dezvoltării gândirii critice, facilitând accesul participanților la noi chei de lectură în relație cu imaginea, dar și în raport cu temele de drepturi ale omului abordate de filmele prezentate.

ORGANIZATOR Asociația One World Romania

PROIECT CULTURAL CO-FINANȚAT DE Administrația Fondului Cultural Național

(sursă info și foto : comunicat Biblioteca Județeană „Panait Cerna” Tulcea, mediawise.ro. )

Alte Articole

S-a dat startul înscrierilor/ reînscrierilor la cursurile Palatului Copiilor Tulcea

S-a dat startul înscrierilor/ reînscrierilor la cursurile Palatului Copiilor Tulcea

20 iunie 2024

Elevii din județul nostru care doresc să urmeze unul sau mai multe cursuri organizate de Palatul Copiilor Tulcea sau părinții / bunicii acestora, în cazul copiilor mai mici, trebuie să…

CISTESTE MAI MULT
Exercițiu de alarmare – evacuare derulat la Jurilovca

Exercițiu de alarmare – evacuare derulat la Jurilovca

19 iunie 2024

Aproximativ 180 de preșcolari și școlari, cât și personal didactic din cadrul Școlii Gimnaziale Jurilovca, au participat ieri, 18 iunie, la un exercițiu de alarmare – evacuare, potrivit informațiilor publicate…

CISTESTE MAI MULT