Tuberculoza în UE : România este pe primul loc la numărul de cazuri noi și recidive

23 martie 2023 | Sanatate
Tuberculoza în UE : România este pe primul loc la numărul de cazuri noi și recidive

Tuberculoza în UE : România este pe primul loc la numărul de cazuri noi și recidive

Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Tuberculozei, Direcția de Sănătate Publică a județului Tulcea, în parteneriat cu specialiști din sănătate, desfășoară o activitate de informare cu scopul de a conștientiza populația și de a crește implicarea în efortul comun de a eradica boala.

DSP Tl Z. Mond TBC 24 mart 23

Din datele publicate pe pagina „Promovarea Sănătății Tulcea” reiese că, din păcate, țara noastră continuă să ocupe primul loc în UE la numărul de cazuri noi și recidive, deși în ultimele două decenii, România a înregistrat o reducere importantă a cazurilor (de la 159 de cazuri de tuberculoză la 100.000 de locuitori în 2003, la 39,8 cazuri la 100.000 locuitori în 2021).

Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei, ce este marcată în fiecare an în data de 24 martie, este consacrată eforturilor globale de combatere a epidemiei de TBC.

Tuberculoza este una dintre cele mai frecvente boli contagioase, care continuă să reprezinte o problemă de sănătate publică în întreaga lume datorită multiplelor implicații pe care le are la nivel de individ și societate.
Tuberculoza reduce drastic calitatea vieții bolnavului, ca urmare a afectării plămânilor și, uneori, a altor organe, în anumite cazuri putând duce chiar la deces.

Printre măsurile care pot contribui la prevenirea transmiterii bolii se numără :
vaccinarea cu vaccinul anti-tuberculoză BCG a copiilor,
– menținerea unui sistem imun sănătos,
– acoperirea nasului și gurii în momentul strănutului sau tusei,
– spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun,
– aerisirea frecventă a încăperilor,
– evitarea spațiilor aglomerate

Boala se transmite de om la om prin strănut, tuse sau salivă, astfel că membrii familiei, prietenii sau colegii de muncă ai unei persoane cu tuberculoză se află la risc de a îmbolvi, la rândul lor.

Din acest motiv, uneori, o persoană cu tuberculoză se poate simți stigmatizată și izolată de către anturaj, ceea ce poate cauza o suferință psihică ce se adaugă suferinței datorate bolii.

Incapacitatea de a munci pe durata tratamentului până la vindecare poate cauza dificultăți materiale pacientului și familiei.

În același timp, tuberculoza are consecințe la nivelul întregii societăți, nu doar ca urmare a riscului crescut de transmitere a bolii, ci și datorită cheltuielilor de sănătate importante pe care le implică îngrijirile de sănătate ale pacienților, a cheltuilelor cu concedii medicale sau pensii de invalidate și a pierderilor economice datorate absenteismului, a pierderii sau renunțării la locul de muncă.

(sursă info și foto : fb dsptulcea)

Alte Articole

Suntem în „luna națională a informării despre efectele consumului de alcool”

Suntem în „luna națională a informării despre efectele consumului de alcool”

12 iunie 2024

Campania de informare, educare și comunicare „ALCOOLUL TE FACE SA-TI PIERZI SIMTURILE, NU PROBLEMELE !”, prin care se subliniază impactul negativ pe care consumul de alcool îl are asupra sănătății,…

CISTESTE MAI MULT
Finanțare europeană pentru construirea Centrului Medical Comunitar Integrat Neptun

Finanțare europeană pentru construirea Centrului Medical Comunitar Integrat Neptun

29 mai 2024

  În urma cererii de finanțare depusă de Primăria Tulcea, Centrul Medical Comunitar Integrat Neptun a obținut o finanțare europeană în valoare de peste 2,4 milioane de lei (500.000 Euro),…

CISTESTE MAI MULT