Transparență pentru bugetul și investițiile comunei Murighiol! Localnicii, chemați la ședința extraordinară de la Primărie!

12 aprilie 2022 | Economie
Transparență pentru bugetul și investițiile comunei Murighiol! Localnicii, chemați la ședința extraordinară de la Primărie!

Transparență pentru bugetul și investițiile comunei Murighiol! Localnicii, chemați la ședința extraordinară de la Primărie!

Primarul comunei Murighiol, Filip Ivanov, a convocat membrii Consiliului Local al comunei la sediul primăriei, pe 13 aprilie ora 09.00,  pentru a participa la şedinţa extraordinară cu următoarea ordine de zi:

1. Proiect de hotărâre Nr. 12 din 22-03-2022 privind aprobarea bugetului local de venituri și cheltuieli, al comunei Murighiol, și al instituțiilor publice si activităților finanțate integral sau parțial din venituri proprii , pe anul 2022, și estimări pe anii 2023-2025;
2. Proiect de hotărâre Nr. 13 din 22-03-2022 privind aprobarea listei de investiţii a bugetului local al comunei Murighiol, pe anul 2022 şi a listei de investiţii a bugetului de venituri proprii, sursa E-Școala Gimnazială Murighiol şi utilizarea excedentului din anul 2021, în anul 2022;
Primăria comunei Murighiol
Localnicii trebuie să știe că potrivit Legii privind transparența decizională în administrația publică nr. 52/2003, pot și ei participa la astfel de ședințe publice organizate la Primărie!
👉‼ DE RETINUT:
⁉ Ședințele sunt publice și oricine poate participa, fără să fie nevoie să aibă un motiv anume.
👉 Participarea nu îți dă dreptul să iei cuvântul și nu trebuie să deranjezi dezbaterile (acesta fiind un motiv să fi dat afară din sală), dar poți purta un tricou cu un mesaj de susținere sau poți avea un afiș cu un mesaj pentru consilieri.
👉 Un cetățean poate să ia cuvântul în cadrul ședinței de consiliu, urmând o minimă procedură – de obicei depunând o cerere scrisă la registratură înainte de ședință.
👉 Consilierii au dreptul să voteze să nu asculte cetățenii, dar se întâmplă mai rar.
👉 Singura limitare prevăzută de legea transparenței se referă la situația în care numărul de locuri disponibile pentru cetățeni este mai mic decât numărul de persoane care doresc să participe. În acesta caz, legea vorbește despre “ordinea de precădere” în raport cu interesul persoanelor pentru subiectele discutate.
👉 În practică, unele Consilii Locale stabilesc în regulamentele de organizare și funcționare proceduri care reglementează participarea cetățenilor la ședințe.
👉Puteți să citiți regulamentul consiliului local din localitatea dumneavoastră (n.n. – Murighiol) sau puteți pur și simplu trimite un 📧 email/telefon 📞 prin care să vă manifestați interesul de a participa la ședință în care să întrebați dacă există o procedură anume.
👉 Puteți să vorbiți înainte de ședință cu un consilier pentru a pune o întrebare primarului sau pentru a formula o propunere pe un subiect care nu se află pe ordinea de zi.
👉 Consilierul își poate folosi dreptul de interpelare și să aducă astfel subiectul în dezbatere – de obicei, interpelările sunt la începutul ședinței.
👉 Consiliul Local (in cazul nostru) își formează comisii de specialitate în funcție de principalele domenii de activitate, iar un cetățean/ grup de cetățeni / organizație poate solicita să participe la lucrările unei comisii pentru a susține un punct de vedere.
Ședințele comisiilor sunt publice, dacă nu decid altminteri chiar consilierii, și este momentul potrivit pentru a avea o discuție argumentată (ceea ce în plenul consiliului este mai greu să faci chiar în ziua votului).
‼ Nu uitații,
ÎMPREUNĂ SUNTEM PUTERNICI ‼
VIITORUL ESTE ÎN MÂINILE NOASTRE ȘI, NE PRIVESTE PE TOȚI ‼
Ar putea fi o imagine cu text

Alte Articole

Angajarea elevilor şi studenţilor pe perioada vacanţei aduce stimulente și în acest an

Angajarea elevilor şi studenţilor pe perioada vacanţei aduce stimulente și în acest an

18 iunie 2024

Firmele care angajează în perioada vacanței elevi sau studenți pot beneficia de un stimulent financiar lunar egal cu 50% din valoarea indicatorului social de referință (ISR) al asigurărilor pentru șomaj…

CISTESTE MAI MULT
A început o nouă ediție Tezaur, cu o nouă facilitate

A început o nouă ediție Tezaur, cu o nouă facilitate

10 iunie 2024

  Începând de azi, 10 iunie, românii care vor să economisească pot cumpăra titluri de stat TEZAUR cu maturități de 1 și 3 ani, cu dobânzi anuale de 6%, respectiv…

CISTESTE MAI MULT