Stiri din tulcea

Tragedie fără precedent în Dobrogea! Două avioane de luptă s-au prăbușit și 8 militari și-au pierdut viața!

3 martie 2022
Tragedie fără precedent în Dobrogea! Două avioane de luptă s-au prăbușit și 8 militari și-au pierdut viața!

Tragedie fără precedent în Dobrogea! Două avioane de luptă s-au prăbușit și 8 militari și-au pierdut viața!

Tragedie de proporții, aseară, în zona Gura Dobrogei, în apropiere de localitatea Cogealac, la 50 km de municipiul Constanța!

Inițial, Ministerul Apărării Naționale a anunțat în jurul orei 21 că un MiG 21 LanceR a dispărut de pe radar în timp ce executa o misiune de patrulare deasupra Dobrogei și că în căutarea lui a plecat un elicopter IAR-330 Puma:

O aeronavă MiG 21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriene, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control, iar la ora 20.03, a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localitățile Cogealac si Gura Dobrogei.
MIG 21 LanceR mapn
Aeronava decolase de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, în jurul orei 19.50.
Au fost declanșate de urgență operațiunile de căutare-salvare.
Un elicopter IAR-330 Puma a decolat de urgență spre zona posibilului impact, iar echipajele de intervenție ale ISU Dobrogea au pornit, de asemenea, spre această zonă.
La scurt timp, MAPN revine cu o postare și face un anunț șoc: și elicopterul IAR-330 Puma a pierdut legătura radio cu baza, după ce pilotul a raportat vreme nefavorabilă.

Elicopterul IAR 330-Puma, decolat în jurul orei 20.21, în misiune de căutare-salvare a aeronavei Mig 21 LanceR, a pierdut legătura radio cu turnul de control și a dispărut de pe radar în jurul orei 20.44.

Pilotul raportase condiții de vreme nefavorabilă și primise ordin să se întoarcă la bază.

Ultima poziție cunoscută a elicopterului, care avea la bord un echipaj format din cinci militari, este zona localității Gura Dobrogei, la aproximativ 11 km de aerodrom. Nu se cunoaște starea echipajului sau a aeronavei. Și în acest caz s-au declanșat operațiunile de căutare-salvare.

Autoritățile nu aveau la acea oră nicio informație certă nici despre pilotul sau aeronava MiG 21 LanceR! La ora 21.43, însă, MAPN a revenit cu un update și a anunțat că:

Membrii echipajului elicopterului IAR 330-Puma, aflat în misiune de căutare-salvare pentru aeronava MiG 21 LanceR, au fost găsiți decedați în zona localității Gura Dobrogei, la aproximativ 11 km de aerodrom.

Pe internet au apărut imagini cu elicopterul Puma în flăcări:

La ora 00.15 MAPN publică lista cu membrii echipajului decedat în elicopterul IAR 330-Puma, dar și precizări că avionul MiG 21 LanceR este încă căutat:

Ar putea fi o imagine cu aeronavă

Suntem alături de familiile îndoliate ale colegilor noștri!
În catastrofa aviatică de miercuri, 2 martie, în care a fost implicat elicopterul IAR 330-Puma, şi-au pierdut viaţa șapte militari. Pe lângă cei cinci membri ai echipajului comunicați inițial, urcaseră la bord și doi salvatori pe mare din cadrul Forțelor Navale Române.
Ar putea fi o imagine cu 7 persoane, persoane în picioare, uniformă militară şi text care spune „ROMANIA”
Locotenent-comandor Bogdan Florin, pilot, în vârstă de 41 de ani, angajat din anul 2003, avea la activ peste 1500 de ore de zbor, era căsătorit şi avea trei copii.
Locotenent Pătrașcu Sorin, copilot, în vârstă de 27 de ani, angajat din anul 2016, avea 500 de ore de zbor, necăsătorit.
Maistrul militar Banu Gelu, angajat din anul 1993, în vârstă de 52 de ani, avea la activ peste 1700 de ore de zbor, era căsătorit şi avea doi copii.
Caporal cls. a III-a Lateș Cătălin, operator căutare-salvare, 29 de ani, angajat din 2012, căsătorit, doi copii.
Sergent Marinescu Ionuț, personal de însoțire medico-sanitar, 43 de ani, angajat din 2002, căsătorit, un copil.
Maistru militar cls. I Carp Vlad, 39 de ani, scafandru marin, salvator pe mare, căsătorit, un copil.
Maistru militar cls. a II-a Bosoi Sergiu, 37 de ani, scafandru marin, salvator pe mare, angajat din 2005, tatăl a doi copii.
… Operațiunile de căutare–salvare a pilotului aeronavei MiG 21 LanceR sunt încă în desfășurare.
Pe internet au apărut imagini de pe camere de supraveghere care surprind momentul în care avionul MiG 21 LanceR explodează:
https://www.youtube.com/watch?v=VjhrjtbUIwE
La ora 01.46 MAPN anunță că au găsit și epava aeronavei MiG-21 LanceR, dar și pilotul…decedat:
Căpitanul Costinel Iosif Niță, pilotul avionului MiG-21 LanceR prăbuşit miercuri, 2 martie, în judeţul Constanța, şi-a pierdut viaţa.
Ar putea fi o imagine cu 1 persoană, aeronavă şi în aer liber
Pilotul avea 31 de ani, era căsătorit şi nu avea copii. Din anul 2014, îndeplinea funcţia de pilot în cadrul Escadrilei 861 Aviație Luptă în Baza 86 Aeriană de la Borcea. Acumulase peste 570 de ore de zbor, din care aproximativ 420 pe MiG-21 LanceR.
O comisie a Statului Major al Forţelor Aeriene și Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Constanța continuă cercetarea împrejurărilor în care s-a produs accidentul.
Aeronava prăbușită în apropiere de localitatea Cogealac, într-o zonă nelocuită, făcea parte dintr-o formație de două avioane MiG-21 LanceR care executa misiuni de patrulare aeriană deasupra Dobrogei.
Legătura radio a turnului de control cu aeronava prăbușită a fost pierdută la ora 20.00, iar la ora 20.03 a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localitățile Cogealac și Gura Dobrogei.
Astăzi în toate unităţile militare din ţară şi în cele dislocate în afara teritoriului naţional vor fi organizate ceremonii militare şi religioase de comemorare pentru militarii căzuți la datorie. MAPN mai precizează că toate aeronavele de tipul celor implicate în catastrofele aviatice din seara zilei de 2 martie, MiG-21 LanceR, respectiv IAR 330 Puma, au fost consemnate la sol până la elucidarea cauzelor producerii prăbușirilor.

Sursă info: Facebook Ministerul Apărării Naționale, ilustrație: Ziua de Constanța