Traficul de persoane începe cu o promisiune – Nu fi naiv, informează-te !

2 februarie 2024 | Actualitate
Traficul de persoane începe cu o promisiune – Nu fi naiv, informează-te !

Traficul de persoane începe cu o promisiune – Nu fi naiv, informează-te !

Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane și Inspectoratul General pentru Imigrări au lansat 3 campanii naționale de prevenire a traficului de persoane cu scopul de a informa și conștientiza populația generală și grupurile de risc cu privire la consecințele traficului de persoane :

“Traficul de persoane începe cu o promisiune. Visul unei vieți mai bune se poate transforma în coșmarul exploatării sexuale”,
“Traficul de persoane începe cu o promisiune. Un loc de muncă sigur începe cu un contract” și
“Traficul de persoane începe cu o promisiune. Pentru fiecare ban primit, cerșetorul își dă la schimb libertatea”.

Cele trei campanii sunt derulate în cadrul proiectului PDP1 – “Îmbunătățirea sistemului național de Azil și Migrație”, finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021 și fiecare dintre ele vizează câte o formă de manifestare a traficului, respectiv: traficul de persoane în scopul exploatării sexuale, traficul de persoane în scopul exploatării prin muncă și traficul de persoane în scopul exploatării prin cerșetorie, adresându-se cetățenilor străini aflați pe teritoriul României, persoanelor aflate în situație de risc/vulnerabilitate la trafic, precum și populației în ansamblu.

În acest context, AJOFM Tulcea a transmis informațiile publicate de Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane – CR Timisoara Anitp și care se adresează celor care primesc un job în străinătate :

Ţi s-a făcut o propunere? Nu fi naiv, verifică în detaliu ofertă primită!
– verifică legalitatea firmei de intermediere a forţei de muncă (certificatul de înregistrare eliberat de Registrul Comerţului, statutul firmei, etc.)
– pentru a lucra în străinătate ai nevoie de un contract de muncă și acesta trebuie întocmit în cel puţin 2 exemplare şi scris într-o limbă pe care o cunoşti foarte bine (română).
– înainte de a semna contractul de muncă, pentru siguranţă şi dacă este posibil, consultă un jurist. Nu semna niciodată un document fără a-i cunoaşte conţinutul.
– verifică dacă la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă se găseşte înregistrat contractul de muncă semnat de tine;
– angajatorul din afara României sau firma intermediară, de obicei, nu acoperă cheltuielile pentru obţinerea paşaportului, vizei sau cheltuielile de transport, deci nu accepta aranjamente în contul firmei de intermediere.
– interesează-te care este salariul mediu în ţara în care ţi se propune să lucrezi.
verifică dacă salariul propus îţi va permite să acoperi cheltuielile pe care le vei avea în ţara respectivă (cazare, mâncare, haine).
– evită semnarea unui contract cu specificaţii evazive de genul: “şi alte tipuri de activităţi” sau “toate activităţile la cererea angajatorului”.
– învaţă limba ţării sau câteva cuvinte uzuale în limba ţării de destinaţie pentru a cere ajutor dacă vei avea nevoie.

TELVERDE – 0800.800.678

(surse info, foto : anitp.mai.gov.ro, fb ANITPROMANIA, fb AJOFMTULCEA)

Alte Articole

Două incendii de vegetație și gospodării în pericol, azi, în județul Tulcea

Două incendii de vegetație și gospodării în pericol, azi, în județul Tulcea

19 iulie 2024

În cursul acestei zile, pompierii militari din cadrul Detașamentului de Pompieri Tulcea au fost solicitați să intervină pentru gestionarea unei situații de urgență produsă de izbucnirea unui incendiu la vegetație…

CISTESTE MAI MULT
Avocatul Poporului și Avocatul Copilului – întâlnirile programate pentru lunile iulie și august 2024

Avocatul Poporului și Avocatul Copilului – întâlnirile programate pentru lunile iulie și august 2024

19 iulie 2024

Reprezentanții instituției Avocatul Poporului și Avocatul Copilului - Biroul Teritorial Constanța, vor fi prezenți în Tulcea, pentru a acorda audiențe cetățenilor și pentru a primi petiții, în zilele de 31…

CISTESTE MAI MULT