Stiri din tulcea

Toate digurile din județ, aflate în administrarea UAT –urilor, au nevoie de reparații

24 mai 2023
Toate digurile din județ, aflate în administrarea UAT –urilor, au nevoie de reparații

Toate digurile din județ, aflate în administrarea UAT –urilor, au nevoie de reparații

Azi, 24 mai, a avut loc o şedinţă de lucru organizată de Prefectul judeţului Tulcea, Alexandru Dan Munteanu, în vederea analizării situaţiei generale a digurilor de pe raza judeţului Tulcea, și conform datelor prezentate de directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Tulcea (SGA), Paul Cononov, toate cele 17 diguri aflate în administrarea unor U.AT. –uri tulcene necesită lucrări de remediere și întreținere, după cum a transmis Prefectura Tulcea.

La nivelul județului nostru sunt 13 UAT –uri care au diguri în administrare, iar pentru majoritatea primarilor lucrările de întreținere necesare reprezintă un cost prea mare.

În acest sens, în cadrul întâlnirii, directorul SGA Tulcea le-a expus reprezentanților U.AT. –urilor demersurile birocratice necesare pentru predarea digurilor către Sistemul de Gospodărire a Apelor Tulcea, în cazul în care se dorește acest lucru.

Prefectul județului Tulcea, Alexandru Dan Munteanu, a subliniat necesitatea ședinței de azi în contextul costurilor foarte mari pe care le au primăriile cu întreținerea digurilor și a numeroaselor probleme apărute încă de la început de primăvară.

Potrivit prefectului, soluția preluării digurilor de către Sistemul de Gospodărire a Apelor este susținută de instituția pe care o conduce, ce va ajuta SGA Tulcea din punct de vedere birocratic :

Pref Tl Situatie 17 diguri judet ADM mai 23

„Am considerat că această întâlnire este oportună, deoarece încă de la început de primăvară ne-am confruntat cu numeroase probleme în ceea ce privește digurile din județul nostru.

Sigur că ne dorim diguri bine întreținute, care să nu pună în pericol nici viața locuitorilor din zonă, nici culturile, însă trebuie să fim conștienți că întreținerea acestora presupune costuri foarte mari pentru primăriile care le au în administrare.

Am discutat de foarte multe ori în ultima vreme cu domnii primari care au în administrare diguri și am înțeles că acestea reprezintă o povară financiară uriașă pentru bugetul local, iar o soluție ar fi preluarea digurilor de către Sistemul de Gospodărire a Apelor.

Am purtat discuții și cu domnul Paul Cononov, pe care l-am asigurat de tot sprijinul birocratic necesar pentru ca acest demers să aibă un rezultat bun pentru toți factorii implicați.

Atât noi, Prefectura, primăriile cât și SGA-ul ne dorim ca aceste diguri să fie bine întreținute”.

(sursă info și foto : comunicat de presă Prefectura Tulcea)