Tichete salariaţi 2021: Ce modificări de taxare și de valori au apărut anul trecut  

8 ianuarie 2021 | Economie
Tichete salariaţi 2021: Ce modificări de taxare și de valori au apărut anul trecut  

Tichete salariaţi 2021: Ce modificări de taxare și de valori au apărut anul trecut  

 

Salariaţii pot primi beneficii extrasalariale sub forma unor bilete de valoare, fie că acestea vin sub forma unor tichete de masă, cadou, de creşă sau culturale sau sunt vouchere de vacanţă. Pentru a cunoaşte ce s-a schimbat în anul care a trecut, prezentăm cele mai importante schimbări care au apărut în privinţa tichetelor de valoare.
Tichetele cadou primite de la alte surse decât angajator se taxează doar cu impozit pe venit

Din această lună, tichetele cadou pe care le primesc salariaţii din alte părţi decât de la angajator (cum ar fi pentru participarea la sondaje, studii de piaţă, campanii de marketing, cadou de la parteneri de afaceri, n.red.) vor fi taxate doar cu impozitul pe venit de 10%.

Legea 296/2020 care a modificat Codul Fiscal pe final de an stipulează că tichetele cadou acordate salariaţilor partenerilor de afaceri sunt venituri din alte surse, iar pentru acestea se datorează doar impozitul pe venit, nu şi contribuţii sociale la pensii şi sănătate.

Valoarea maximă a unui tichet de masă a ajuns la 20,01 lei

Tichetul de masă oferit de angajatori salariaţilor săi exclusiv pentru achiziţia de alimente a trecut prin două majorări în acest an, ajungând la valoarea maximă de 20,01 lei. Asta înseamnă că salariaţii pot primi şi tichete de masă cu valori mai mici, dar un tichet de masă nu poate depăşi valoarea maximă stabilită anul trecut, de 20,01 lei.

Prima creştere şi cea mai importantă s-a produs în aprilie 2020, când valoarea a urcat de la 15,18 lei la 20 lei. Cea de-a doua majorare a avut loc în octombrie, când Ministerul Muncii a decis o creştere de 1 ban până la 20,01 lei. Poţi afla motivaţia Ministerului Muncii pentru această majorare nesemnificativă în acest articol.

Tichetele culturale lunare au crescut pentru prima dată de la apariţie

Valoarea tichetelor culturale acordate salariaţilor au fost majorată în aprilie 2020, pentru prima dată de la apariţia lor. Astfel, tichetele acordate lunar au crescut de la 150 lei la 160 lei, iar valoarea celor acordate ocazional s-a majorat de la 300 lei la 320 lei/eveniment.

Aceste tichete culturale, acordate pe suport de hârtie sau electronic, pot fi utilizate pentru a plăti diverse bunuri şi servicii culturale, precum cărţi, manuale şcolare, abonamente sau bilete la spectacole, concerte, muzee etc.

Valoarea tichetelor de creşă a urcat la 470 lei

În luna aprilie a anului trecut, valoarea tichetelor de creşă acordate salariaţilor care nu beneficază de concediu pentru creşterea copilului a crescut de la 460 lei la 470 lei.

Tichetele pot fi utilizate doar pentru plata taxelor la creșa unde este înscris copilul și se acordă, la cerere, unuia dintre părinți sau tutorelui și pe baza livretului de familie. Pe de altă parte, de tichetele de creșă nu pot beneficia asistenţii maternali profesionişti sau persoanele la care este găzduit copilul şi pentru care s-a aplicat măsura plasamentului în regim de urgenţă.

Voucherelor de vacanţă li se aplică noi reguli

În privinţa voucherele de vacanţă trebuie făcută o diferenţiere clară între cele acordate salariaţilor din sistemul public şi cele oferite de angajatorii privaţi.

Mai nou, voucherele de vacanţă acordate salariaţilor din mediul privat nu sunt supuse impozitului pe venit şi plăţii contribuţiilor sociale pentru pensii şi sănătate, dacă se oferă în limita cuantumului unui câştig salarial mediu brut. Sumele acordate de firme salariaţilor pentru serviciile turistice sau pentru cele de tratament – inclusiv transportul pentru ei şi familiile lor, atunci când pleacă în concediul de odihnă – care depăşesc un salariu mediu brut vor fi supuse taxării, prevede Legea 296/2020.

Pe de altă parte, tichetele de vacanţă acordate bugetarilor au rămas la aceeaşi valoare de 1.450 lei per salariat. Pe final de an, Guvernul a prelungit prin OUG valabilitatea voucherelor emise în 2019 şi 2020 până la finalul acestui an.

 sursa:avocatnet.ro

 

 

Alte Articole

Angajarea elevilor şi studenţilor pe perioada vacanţei aduce stimulente și în acest an

Angajarea elevilor şi studenţilor pe perioada vacanţei aduce stimulente și în acest an

18 iunie 2024

Firmele care angajează în perioada vacanței elevi sau studenți pot beneficia de un stimulent financiar lunar egal cu 50% din valoarea indicatorului social de referință (ISR) al asigurărilor pentru șomaj…

CISTESTE MAI MULT
A început o nouă ediție Tezaur, cu o nouă facilitate

A început o nouă ediție Tezaur, cu o nouă facilitate

10 iunie 2024

  Începând de azi, 10 iunie, românii care vor să economisească pot cumpăra titluri de stat TEZAUR cu maturități de 1 și 3 ani, cu dobânzi anuale de 6%, respectiv…

CISTESTE MAI MULT