Testele de salivă pentru elevi întârzie și săptămâna aceasta

3 ianuarie 2022 | Sanatate
Testele de salivă pentru elevi întârzie și săptămâna aceasta

Testele de salivă pentru elevi întârzie și săptămâna aceasta

Testarea rapidă neinvazivă, pe bază de salivă, pentru SARS-CoV-2 în școli nu se va desfășura normal nici în această săptămână! Elevii de gimnaziu și liceu au reluat astăzi cursurile, dar există teste doar pentru prima parte a săptămânii, rămase din ultimele achiziţii de dinainte de vacanţa de iarnă.

Legislația prevede că elevii trebuie să primească teste de salivă pentru două verificări pe săptămână.

În acest moment, în depozitele inspectoratelor şcolare, şcolilor sau grădiniţelor nu există teste de salivă pe care elevii să le primească pentru a doua verificare din săptămână, care teoretic trebuie să aibă loc joi dimineaţă înainte de a intra la clasă.

Încă de joia trecută, secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Sorin Ion afirma că nu vor fi teste decât pentru o singură zi.

Și asta pentru că Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) a anunțat că face o nouă licitație pentru 55.5 de milioane de teste de salivă, iar procedura durează ceva zile. De data aceasta apar două schimbări majore în cerințele tehnice față de prima licitație: testele trebuie să fie ambalate individual sau cel mult câte două, iar firmele participante primesc punctaj mai mare cu cât numărul componentelor unui test este mai mic.

Așadar și săptămâna viitoare, când copiii de clasă primară și cei de grădinița încep cursurile, există posibilitatea ca joi să nu mai aibă cu ce să se testeze! Înainte de vacanța de iarnă, copiii nu au primit decât un singur test.

Reamintim că testele rapide de salivă achiziționate până acum au avut mari întârzieri după doar prima săptămână în care au fost distribuite către școli de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU). Aceasta din urmă a acuzat la rândul ei că a avut întârzieri din cauza furnizorilor, adică a firmelor câștigătoare la prima licitație lansată în octombrie. Rezultatul a fost că elevii nu au mai fost testați de două ori pe săptămână în mai multe județe, iar zilele de testare s-au mutat din cauza problemelor cu aprovizionarea testelor. Astfel, premierul Nicolae Ciucă a trimis Corpul de Control al Guvernului la ONAC și la IGSU pentru a ancheta situația. Au trecut 3 săptămâni de atunci, însă, și nu există deocamdată niciun rezultat comunicat public.

În total, până a început vacanța de iarnă, în școlile și grădinițele din țară au fost distribuite 13 milioane de teste de salivă, din care 398 de teste au avut rezultat pozitiv și 111 au fost confirmate și cu test PCR.

(edupedu.ro, spotmedia.ro, Foto: INQUAM Photos – George Călin)

Alte Articole

S-a dat startul proiectului „Centre de prim ajutor în sate izolate din Delta Dunării”

S-a dat startul proiectului „Centre de prim ajutor în sate izolate din Delta Dunării”

18 iunie 2024

  Localitatea tulceană Sfântu Gheorghe este locul în care s-a dat startul proiectului "Centre de prim ajutor în sate izolate din Delta Dunării", implementat de Crucea Roșie Tulcea, Sfântu Gheorghe…

CISTESTE MAI MULT
Fără donatori, mulți bolnavi nu ar mai fi în viață astăzi !

Fără donatori, mulți bolnavi nu ar mai fi în viață astăzi !

14 iunie 2024

  În fiecare an, pe 14 iunie, la nivel global este celebrată „Ziua Mondială a Donatorului de Sânge” (World Blood Donor Day), scopul fiind de a mulțumi donatorilor voluntari de…

CISTESTE MAI MULT