Stiri din tulcea

Testarea copiilor în școli, cu teste de salivă, se va face de către personalul medical sau cadre didactice instruite

12 noiembrie 2021
Testarea copiilor în școli, cu teste de salivă, se va face de către personalul medical sau cadre didactice instruite

Testarea copiilor în școli, cu teste de salivă, se va face de către personalul medical sau cadre didactice instruite

Ministerul Sănătății pregătește o procedură de testare a copiilor în școli de către personalul medical sau cadrele didactice instruite.

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii Andrei Baciu a afirmat aseară că pentru testele de salivă care vor fi folosite în şcoli pentru depistarea cazulor de COVID va fi stabilită o cadenţă de testare, iar acestea vor fi făcute de personalul medical sau de cadrele didactice, care vor fi instruite în acest sens.

baciu teste saliva scoli

Se lucrează la nivelul Ministerului Sănătăţii pentru a finaliza tot protocolul şi este muncă în echipă, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei şi forma finală va fi comunicată după ce va fi gata. În linii mari se va petrece în felul următor: vorbim de teste de salivă non-invazive, înseamnă că metoda de recoltare se face diferit, vorbim de absenţa unui disconfort, a unei proceduri care nu provoacă mare plăcere şi de posibilitatea ca aceste teste să fie făcute şi de personalul non-medical, în urma unei instruiri

a declarat Andrei Baciu, joi seara, la Digi 24. El a precizat că utilizarea testelor respective nu este o procedură medicală.

S-au achiziţionat aceste teste, procedura este în curs şi acestea vor ajunge la şcoli, se va stabili o cadenţă de testare. Testarea efectivă va fi efectuată sau de personalul medical, acolo unde există, dar doar în 20% din şcolile din România există personalul medical, în rest vor fi instruite cadre didactice. Nu e o procedură medicală. E un test de salivă, într-un recipient
a mai afirmat Andrei Baciu. Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a abilitat Ministerul Sănătăţii să elaboreze metodologia de administrare a testelor de salivă pentru depistarea COVID-19 în unităţile de învăţământ.

Testele de salivă nu pot fi administrate de salariații din învățământ din cauza riscului de contaminare la care aceștia sunt expuși, se arată într-o adresa trimisă de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație “Spiru Haret”, către Ministerul Sănătății, postată pe pagina de Facebook a FSLI.

Sindicaliștii cer ca procedura „să prevadă expres că aceste teste rapide antigen din salivă sunt administrate preșcolarilor/elevilor de către personalul cabinetului medical școlar de la nivelul unității de învățământ sau, acolo unde nu este posibil, de către o echipă mobilă din cadrul D.S.P.”

Primele teste de salivă ar urma să ajungă în școli săptămâna viitoare, după ce Ministerul Educației a încheiat acordurile cadru pentru achiziționarea acestora prin negociere directă. În total, în școli vor ajunge 29,6 milioane din cele 70 de milioane de teste despre care autoritățile au spus că este nevoie ca elevii și personalul din școli să poată fi testat de două ori pe săptămână până la finalul semestrului I.

În total, 7 firme au câștigat licitația pentru loturile 2 și 3 pentru testele de salivă care urmează să fie distribuite în școli cel mai devreme spre sfârșitul săptămânii viitoare. Mai exact, vineri a fost semnat acordul cadru pentru Lotul 2 care valorează 113 milioane de lei, are 11,1 milioane de teste de salivă și termen de livrare în 10 zile, iar marți a fost semnat acordul cadru pentru Lotul 3 care numără în total 9,5 milioane de teste în valoare totală de 75 de milioane de lei, potrivit datelor transmise Edupedu.ro de către Oficiul Național pentru Achiziții Publice.

(Sursă info și foto: edupedu.ro, news.ro)