Stiri din tulcea

Tehnologia de filtrare a apei de la „Culegătorul de apă” de pe faleză, aplicată și la București

21 septembrie 2023
Tehnologia de filtrare a apei de la „Culegătorul de apă” de pe faleză, aplicată și la București

Tehnologia de filtrare a apei de la „Culegătorul de apă” de pe faleză, aplicată și la București

 

Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, alături de Asociația Nod Makerspace și Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României – Secretariatul General al Guvernului ne invită la Inaugurarea Cișmelei publice pe Dâmbovița, ce va avea loc vineri, 22 septembrie 2023, ora 10:30, Splaiul Unirii 160, București.

Cișmeaua, ce filtrează apa din Dâmbovița, transformând-o în apă de băut pusă la dispoziția trecătorilor, face parte dintr-un ansamblu de mobilier stradal “Dâmbovița Apă Dulce” – o soluție inovativă ce poate fi replicată oriunde se dorește un râu cu apă curată.

Ansamblul este alcătuit din info-point și cișmea publică, loc de odihnă și un mecanism-prototip de colectare deșeuri ne-biodegradabile din apă iar demersul face parte din „Săptămâna europeană a dezvoltării durabile: Dâmbovița Delivery 2023”.

Cu o finețe de filtrare de 0,001 µ și capacitate de tratare mare, ideală pentru apele cu încărcări bacteriologice foarte mari și poluanți variați, stația de ultrafiltrare oferă o apă sigură, eliminând bacteriile și impuritățile, fără însă să rețină mineralele benefice organismului.
Inițiativa de a extrage apă potabilă din Dâmbovița, printr-un proces la vedere, transparent pentru trecători, ajută comunitatea să devină conștientă de valoarea râului din oraș și îi face pe oameni mai interesați de acesta.

Asoc IP Mila 23 cismea la Bucuresti sept 23 2

Așa cum, pe vremuri, construirea de fântâni la răscruce de drumuri era un semn de generozitate și ospitalitate locală, amplasarea unei cișmele publice pe Dâmbovița demonstrează nevoia de democratizare a accesului la apă.

Ideea de accesibilizare a râului face parte din seria de inițiative ale proiectului Apele Unite ale României, o amplă platformă de educație pentru ape, cercetare și construcție comunitară în sensul sustenabilității, transmite Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23,

Același concept de apropiere și înțelegere a „resursei apă” și aceeași tehnologie de filtrare au fost recent utilizate pentru realizarea lucrării de artă Culegătorul de apă, de Dan Vezentan, parte din Ansamblul Memorial Ivan Patzaichin, vernisat pe Faleza Dunării din Tulcea, în onoarea marelui campion, în cadrul festivalului Ivan Patzaichin din acest an.

Rowmania Culegatorul de apa Ansamblul IP sept 23

Astfel, acum, tulcenii și turiștii Deltei au ocazia să bea apă curată, din Dunăre.

La evenimentul de la București vor participa:
László Borbély, Consilier de Stat, coordonator al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României
Rareș Hopincă, Prefectul Municipiului București
Teodor Frolu, vicepreședinte Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23
Tamina Lolev, vicepreședinte Asociația Nod Makerspace

(surse info,  foro : invitație de presă Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, fb Rowmania)