Teatrul ,,Jean Bart” Tulcea împlinește astăzi 14 ani!

15 februarie 2022 | Actualitate
Teatrul ,,Jean Bart” Tulcea împlinește astăzi 14 ani!

Teatrul ,,Jean Bart” Tulcea împlinește astăzi 14 ani!

La 15 februarie 2008, într-o clădire modernă, albastră, cu oglinzi ce amintesc de luciul Dunării, se inaugura Teatrul Jean Bart Tulcea, scrie binecunoscuta Elena Orbocea în pagina de prezentare a istoricului teatrului din municipiul nostru:

Spaţiu intim, în stil italian, creat în sala de 324 de locuri, oferǎ publicului aşezat în fotolii confortabile, cea mai variată ofertă de spectacole, un spatiu al artelor, al întâlnirilor, al artiştilor de toate vârstele, o adevărată punte între generaţii. Având ca obiectiv realizarea de producţii artistice – spectacole dramatice, spectacole de teatru-dans, teatru experimental, concerte de muzică de genuri diferite – Teatrul Jean Bart a reuşit să adune în sălile de spectacole iubitorii artei dramatice, şi nu numai.

aniversare teatru tulcea

aniversare teatru tulcea mihai galatan

Dacă Teatrul Jean Bart ar fi fost o persoană, azi ar fi căpătat dreptul de a avea carte de identitate.
Aici a fost Cinema Patria, cinematograful copilăriei noastre, cel de lângă Muzeul de Naturale. Muzeul a plecat pentru a lăsa Casa Avramide să respire la adevărata ei valoare. Cinematograful, asemenea multora în perioada de după ’90, a rămas pustiu. Până când a renăscut.
Cine ar fi crezut că o mână de actori atât de talentați și pasionați vor accepta să se întoarcă acasă? Cine sunt ei? Vi-i las AICI să citiți despre fiecare dintre ei. Plus ceilalți care vin de la Constanța sau Brăila sau Galați sau București sau Piatra Neamț sau … pentru a completa câte-o distribuție de zile mari. Unii sunt tulceni, alții doar îndrăgostiți de Tulcea. Îi avem aici pe Nelu Serghei, Irina Naum, Oana-Lavinia Pisaroglu, Nicoleta Lungu, Ionuț-Paul Ștefan, Mihai Gălățan, Cristi Naum, Costel Zamfir, Ionel Durbală, dar îi avem adesea ca acasă și pe Aida Economu sau Simona Pustianu, Inga Marcu și Radu Niculescu, Alexandru Medveghi, Alexandru Dunaev. Avem regizori minunați care vin sa lucreze cu ei din care v-aș pomeni doar preferații mei: Vlad Cristache, Ion Sapdaru, Aurel Palade.
Câte spectacole s-au jucat aici de-ai noștri în 14 ani? Vă las AICI să le numărați singuri. Plus toate evenimentele și întâmplările ce ne-au adunat aici: aniversări, DobroJazz, concerte caritabile, Pianul Călător, spectacolele de Crăciun, Pelicam… Lista este incredibil de lungă pentru doar 14 ani. Mi-ar fi imposibil să fiu cu adevărat sigură că nu am scăpat din vedere ceva cu adevărat important.
a scris Anca Suhov, fondatoarea Better Tulcea, într-un articol pe blogul său.
Centrul Cultural Jean Bart, din octombrie 2010, a devenit membru asociat al Convenței Teatrale Europene, fiind a treia instituție din țară, după Teatrul Național Marin Sorescu din Craiova și Teatrul Național Timișoara, ce are acest privilegiu!
(Sursă info: teatruljeanbart.ro, www.suhovanca.info, Ilustrație: teatruljeanbart.ro)

Alte Articole

Două incendii de vegetație și gospodării în pericol, azi, în județul Tulcea

Două incendii de vegetație și gospodării în pericol, azi, în județul Tulcea

19 iulie 2024

În cursul acestei zile, pompierii militari din cadrul Detașamentului de Pompieri Tulcea au fost solicitați să intervină pentru gestionarea unei situații de urgență produsă de izbucnirea unui incendiu la vegetație…

CISTESTE MAI MULT
Avocatul Poporului și Avocatul Copilului – întâlnirile programate pentru lunile iulie și august 2024

Avocatul Poporului și Avocatul Copilului – întâlnirile programate pentru lunile iulie și august 2024

19 iulie 2024

Reprezentanții instituției Avocatul Poporului și Avocatul Copilului - Biroul Teritorial Constanța, vor fi prezenți în Tulcea, pentru a acorda audiențe cetățenilor și pentru a primi petiții, în zilele de 31…

CISTESTE MAI MULT