Târg Pescăresc de Toamnă, în cadrul campaniei „Produs românesc – Bun pentru tine, bine pentru fiecare!”

2 noiembrie 2022 | Actualitate
Târg Pescăresc de Toamnă, în cadrul campaniei „Produs românesc – Bun pentru tine, bine pentru fiecare!”

Târg Pescăresc de Toamnă, în cadrul campaniei „Produs românesc – Bun pentru tine, bine pentru fiecare!”

Începând de sâmbătă, 5 noiembrie, de la ora 9.00 și până marți, 8 noiembrie, în curtea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale se va desfășura un târg cu specific pescăresc  la care sunt așteptați bucureștenii și nu numai, să se bucure de specificul activităților și obiceiurilor din Delta Dunării.

Prin acest eveniment, Ministerul Agriculturii, în calitate de organizator, continuă campania de promovare a produselor agroalimentare românești și de creștere a accesului românilor la alimente de calitate obținute pe plan local, intitulată „Produs românesc – Bun pentru tine, bine pentru fiecare!”

Membrii Federației Organizațiilor Producătorilor de Pește din Delta Dunării, păstrători ai tradițiilor din regiunea dobrogeană transmise din generație în generație, vor oferi celor ce vor trece pragul târgului, o varietate de specialități din pește.
Preparatele vor fi realizate după rețete ale pescarilor lipoveni, renumiți pentru pasiunea lor pentru gătit și atenția pe care o acordă atât gustului mâncării, cât și aspectului,

scrie pe pagina evenimentului.

Potrivit informațiilor publicate pe site-ul Ministerului Agriculturii, la târg vor fi expuse spre vânzare produse dobrogene obținute din pește de la cherhanale din Jurilovca, Sfântul Gheorghe, Crișan, Mila 23, Murighiol, Ghindărești, Vadu și 23 August:

– borș tradițional de pește la pirostrie, care poate fi servit cu ardei iute, mămăligă, mujdei;

– pește la plită (crap, caras, biban, somn, calcan, stavrid, lufar, levrec, hamsie, chefal, șalău, zărgan);
– saramură de pește cu mămăligă și mujdei;
– raci fierți;
– pește prăjit.

Vor fi prezente produsele reprezentative pentru Delta Dunării înregistrate pe scheme de calitate: Scrumbia afumată de Dunăre –Indicație Geografică Protejată (IGP), Salata cu icre de știucă –Indicație Geografică Protejată (IGP) și Salata Tradițională cu icre de crap – Specialitate Tradițională Garantată (STG), dar și Plăcinta dobrogeană care urmează pașii înregistrării ca Indicație Geografică Protejată.

În plus, la târg va fi prezent și primul operator economic care exploatează de peste 20 de ani bogățiile Mării Negre, procesând rapane, midii și pești marini din producția autohtonă și pe lângă preparatele dobrogene, vizitatorii vor putea alege și produse cu specific pescăresc obținute din diferite specii de pești din apele de munte (păstrăv curcubeu) de la fermele piscicole din județele Iași și Prahova.

De la târg nu vor lipsi vinuri albe, roz sau roșii ce însoțesc preparatele din pește, astfel Cramele Viișoara, Ovidiu, Lucaci și Hamangia vor oferi spre comercializare o gamă variată de vinuri iar ca desert se pot savura colțunașii cu brânză, care vor fi serviți calzi cu smântână sau iaurt.

Tot în cadrul târgului, meșteri populari vor crea ambianța specifică Deltei Dunării prin obiecte decorative din lemn caracteristice Deltei Dunării, împletituri din stuf și papură și alte obiecte ce pot deveni amintiri de la acest eveniment.

Sectorul cercetării va fi reprezentat de cercetători din cadrul Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Acvatică, Pescuit și Acvacultură (ICDEAPA) Galați, Centrul de Cercetări pentru Piscicultură Nucet, Dâmbovița și al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării, Tulcea, care vor prezenta tehnologia de reproducție a peștelui din Delta Dunării și vor oferi informații despre speciile autohtone de pești ce vor putea fi admirate într-un acvariu.

Pe parcursul celor patru zile de eveniment, vizitatorii se vor putea bucura de programe artistice susţinute de Uniunea Ucrainenilor din România, filiala Tulcea, comunitățile de lipoveni din localitățile Mila 23 și Jurilovca, ce vor crea atmosfera tipică plaiurilor dobrogene.

De asemenea, în cadrul unui stand, experți din cadrul ANPA și AM POPAM vor putea oferi informații celor interesați de Programul pentru Acvacultură și Pescuit 2021-2027.

(sursă info și foto : madr.ro)

Alte Articole

Apelul ISU Tulcea, după ce un turist a fost luat de apele Dunării

Apelul ISU Tulcea, după ce un turist a fost luat de apele Dunării

13 iunie 2024

Un bărbat de 48 de ani, din localitatea Sfântu Gheorghe din județul Covasna, în timp ce se afla la pescuit pe malul brațului Sf. Gheorghe a dispărut în apele Dunării…

CISTESTE MAI MULT
Bilantul ARBDD, la finalul prohibiției generale din acest an

Bilantul ARBDD, la finalul prohibiției generale din acest an

13 iunie 2024

Prohibiția generală pentru pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv și familial pe teritoriul RBDD, stabilită pe o durată de 60 zile, este absolut necesară pentru a permite reproducerea naturală a resursei…

CISTESTE MAI MULT