Tabere estivale pentru 1.000 de copii cu părinții plecați în străinătate

12 iulie 2023 | Actualitate
Tabere estivale pentru 1.000 de copii cu părinții plecați în străinătate

Tabere estivale pentru 1.000 de copii cu părinții plecați în străinătate

În perioada iulie – august 2023, Salvaţi Copiii România organizează tabere la munte (în zonele Păltiniş – Sibiu şi Zărneşti – Braşov) pentru 1.000 de copii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în alte state, incluşi în programele de suport ale organizaţiei din 11 judeţe, printre care și Tulcea (alături de Dâmboviţa, Vaslui, Galaţi, Vrancea, Olt, Dolj, Constanţa, Hunedoara, Vâlcea şi Mureş).

Taberele se înscriu în seria activităţilor recreative şi de socializare din programele de suport ale organizației, care au rolul, pe de o parte, de a ocupa timpul liber al copiilor cu activităţi relevante şi, pe de altă parte, de a preveni izolarea socială şi înstrăinarea acestora. Totodată, este stimulată dezvoltarea a diferite abilităţi ale celor mici, programul incluzând ateliere de dezvoltare personală, de dezvoltare a abilităților artistice, jocuri în aer liber, drumeții în natură.

Proiectele în cadrul cărora sunt organizate taberele sunt cofinanțate din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capital Uman.
G

abriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România, a subliniat nevoia copiilor cu părinții plecați de a rămâne integrați în comunitate și de a nu se izola social:
“Acești copii au nevoi psiho-sociale mult mai puternice decât cei care cresc cu părinții alături și astfel își pot manifesta emoțiile, pot povesti spontan ce li s-a întâmplat la școală. Unii dintre ei rămân în țară doar în grija rudelor și dezvoltă um sentiment acut de marginalizare. Taberele pe care Salvați Copiii România le organizează au rolul de a-i reconecta pe copii cu ceilalți și de a le oferi timp de calitate. Mulți dintre ei nu au mai fost în tabere și acest gest de normalitate îi ajută să se integreze social și să trăiască bucuriile normale ale copilăriei”.

Din păcate, dintre cei 536.000 de copii cu părinți care lucrează în alte state, 4 din 10 (232.000 de copii) au mama plecată: 58% dintre mame se întorc în țară o dată pe an și 5% vin să-și vadă copiii o dată la doi ani sau chiar mai rar, după cum reiese din comuicatul Salvați Copiii România primit azi la redacție.

Mai mult, 77.000 dintre ei au rămas în țară în grija rudelor, ambii părinți fiind nevoiți să lucreze peste granițe.

Servicii destinate protecției copiilor cu părinții plecați la muncă în alte state :

Amploarea fenomenului copiilor cu părinții plecați la muncă în alte state a făcut necesară dezvoltarea unei rețele de servicii specializate destinate acestor copii. Organizația Salvați Copiii a creat astfel de servicii, adresate atât copiilor, cât și părinților lor și persoanelor în grija cărora au rămas copiii, începând cu anul 2010.

Peste 14.000 de copii şi 9.000 de adulţi, persoane în grija cărora au rămas copiii sau părinți, au beneficiat până acum de servicii de intervenție directă. Peste 130.000 de persoane, părinți, copii și specialiști, au fost informate cu privire la impactul negativ pe care plecarea părinților îl are asupra copiilor rămași acasă, respectiv la obligațiile ce le revin părinților la părăsirea țării.

CONTEXT:

Aproape 14% dintre copiii români care au acum vârste între 0-17 ani împliniți, 536.000 de copii, au avut cel puțin un părinte plecat la muncă în alte state în ultimul an, arată datele unui studiu național complex realizat de Organizația Salvați Copiii România la finalul anului trecut.
Italia (21%), Spania (17%) și Austria (12%) sunt primele trei destinații de migrație pentru muncă în cazul femeilor iar în cazul bărbaților, acestea sunt Germania (24%), Italia (22%) și Marea Britanie (14%).
Aproape o treime dintre copiii care au fost întrebați (31%) declară că nu au fost de acord cu plecarea părintelui (părinților) la muncă în alte state.

În medie, mama pleacă prima dată la vârsta de 6 ani și 11 luni a copilului și a fost plecată, în medie, 3,2 ani din cei 4,5 în care copilul s-a confruntat cu migrația mamei.

În medie, copiii cu părinții plecați la muncă în străinătate merg semnificativ mai puțin la medic (2,2 ori pe an) decât copiii care nu se află în această situație (2,5 ori pe an), deși nevoile medicale în cele două categorii nu sunt semnificativ diferite.

(sursă info și foto : comunicat de presă Salvați Copiii România)

Alte Articole

Semnare Proiect PNRR: Ministrul Mediului Avansează Planurile de Împădurire Urbană la Tulcea

Semnare Proiect PNRR: Ministrul Mediului Avansează Planurile de Împădurire Urbană la Tulcea

10 septembrie 2024

Marți, 10 septembrie 2024, a avut loc un moment crucial pentru dezvoltarea durabilă a municipiului Tulcea, odată cu semnarea unui proiect major de împădurire urbană de către Ministrul Mediului, Apelor…

CISTESTE MAI MULT
Un alt Cod Galben de viituri, valabil și în județul Tulcea, extins și prelungit

Un alt Cod Galben de viituri, valabil și în județul Tulcea, extins și prelungit

10 septembrie 2024

  Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, specialiștii Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) au actualizat Codul Galben de…

CISTESTE MAI MULT