Sute de ucraineni au ajuns în România prin Punctul de Frontieră Isaccea – Orlovka

25 februarie 2022 | Actualitate
Sute de ucraineni au ajuns în România prin Punctul de Frontieră Isaccea – Orlovka

Sute de ucraineni au ajuns în România prin Punctul de Frontieră Isaccea – Orlovka

Sunt din ce în ce mai mulți refugiați ucraineni care trec bacul pe Dunăre la Isaccea, pe la Punctul de Frontieră  Isaccea – Orlovka. Cei mai mulți sunt cetățeni ucraineni care au fugit din calea războiului din orașele Ismail și Odessa, dar există refugiați veniți și tocmai din capitala Kiev!

Imagini de la punctul de trecere publicate aseară de jurnalistul Paul Angelescu:

Imagini din această dimineață:

Oficial, până ieri la ora 16.00, au trecut cu bacul 290 de ucraineni, a informat Garda de Coastă. Majoritatea au pașapoartele și actele în regulă. Când ajung în Isaccea, primarul de acolo oferă, cui are nevoie, cazare în trei pensiuni din oraș, dar și în Sala de Sport a localității. Are disponibile în jur de 60 de locuri. De asemenea, pentru a veni în sprijinul refugiaților, primarul localității Isaccea, Anastase Moraru, a decis ca bacul să funcționeze non-stop, fără program:

În vamă, nu se mai respectă programul de îmbarcare, iar în momentul în care feribotul se umple, se trece (n.r. – Dunărea). Din informaţiile pe care le am, acum este plin, urmează să ajungă, după care va pleca imediat în partea cealaltă (n.r. – pe malul ucrainean al fluviului)

a declarat Anastase Moraru pentru corespondentul Agerpres.

El a mai spus că majoritatea ucrainenilor care vin în România au maşini personale.

N-au făcut încă solicitare de cazare. Fiecare ştie unde trebuie să ajungă. Pot să meargă la rude, unii merg şi spre Bulgaria, dar şi spre Turcia, din câte am înţeles

a menţionat primarul oraşului Isaccea pentru Agerpres.

Potrivit sursei, refugiaţii fără mijloace de transport personale pot fi dirijaţi prin Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Delta Tulcea către centrele pe care le are pregătite sau pot apela la posibilităţile de cazare ale autorităţii locale din oraş.

Noul prefect al județului, avocatul Dan Alexandru Munteanu, a declarat joi presei că judeţul are pregătite planuri pentru sprijinirea refugiaţilor din Ucraina.

Suntem pregătiţi pentru a gestiona în mod optim eventualele fluxuri de migranţi. Vă pot spune că la nivel central este întocmit un asemenea plan privind managementul unui aflux de refugiaţi pe teritoriul României

a precizat prefectul Dan Munteanu pentru Agerpres.

Noul punct de trecere a frontierei cu bacul dintre România și Ucraina a devenit operațional la 13 august 2020. Face legătura cu bacul între orașele Isaccea (județul Tulcea) și Orlovka (regiunea Odesa).

Realizarea trecerii Dunării cu bacul între Isaccea, judeţul Tulcea, România, şi Orlovka, regiunea Odessa, Ucraina, a fost unul dintre obiectivele înfiinţării structurii de cooperare transfrontalieră Dunărea de Jos, care include unităţi administrativ-teritoriale din Ucraina, România şi Republica Moldova.

De altfel, Consiliul Județean Tulcea a anunțat ieri că își exprimă solidaritatea față de partenerii săi din Ucraina, respectiv administrația Orașului Izmail și Consiliul Regional Odessa şi transmite disponibilitatea de a sprijini, în limita competenţelor, Primăria Izmail și Regiunea Odessa şi locuitorii din această regiune, ţinând cont de relaţiile de cooperare și prietenie, vechi de aproape un deceniu și jumătate.

Alte Articole

Două incendii de vegetație și gospodării în pericol, azi, în județul Tulcea

Două incendii de vegetație și gospodării în pericol, azi, în județul Tulcea

19 iulie 2024

În cursul acestei zile, pompierii militari din cadrul Detașamentului de Pompieri Tulcea au fost solicitați să intervină pentru gestionarea unei situații de urgență produsă de izbucnirea unui incendiu la vegetație…

CISTESTE MAI MULT
Avocatul Poporului și Avocatul Copilului – întâlnirile programate pentru lunile iulie și august 2024

Avocatul Poporului și Avocatul Copilului – întâlnirile programate pentru lunile iulie și august 2024

19 iulie 2024

Reprezentanții instituției Avocatul Poporului și Avocatul Copilului - Biroul Teritorial Constanța, vor fi prezenți în Tulcea, pentru a acorda audiențe cetățenilor și pentru a primi petiții, în zilele de 31…

CISTESTE MAI MULT