Stiri din tulcea

Sute de tulceni au sărbătorit în Piața Civică : Ziua Internaţională a Dansului

2 mai 2022
Sute de tulceni au sărbătorit în Piața Civică : Ziua Internaţională a Dansului

Sute de tulceni au sărbătorit în Piața Civică : Ziua Internaţională a Dansului

 Flashmobul „Dans, Dans, Dans”,  organizat vineri, 29 aprilie, de Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” al Primăriei Tulcea, a atras sute de persoane în Piața Civică din municipiu, care au sărbătorit, dansând sau privind, Ziua Internaţională a Dansului. În plus, 17 profesori coregrafi tulceni au primit diplome de merit.
A. Baladele D. flashmob 2 22
Din 2013 organizăm un asemenea eveniment de Ziua Internaţională Dansului. Tulcea a fost primul judeţ din România care a marcat această sărbătoare şi cred anul acesta sa simțit cel mai bine bucuria publicului și dansatorilor, după perioada pandemiei,
a precizat maestrul coregraf, Ștefan Coman, managerul Ansamblului Artistic Profesionist „Baladele Deltei”.
În cadrul evenimentului, Viceprimarul Municipiului Tulcea, George Şinghi, a înmânat diplome de merit, pentru slujirea cu credință și talent a mișcării coregrafice, următorilor profesori coregrafi din municipiu și județ:
Băluță Alexandra, Sion Geanina, Cristea Laura, Jipa Daniela, Tanur Andreea, Petroschi Laura, Banea Angelica, Coman Mirela, Năparu Dan, Roibu Vasile, Caimacan Popescu Dumitru, Nistor Ionuț, Tănăsuică Cătălin, Ursu Gabriel, Odică Iulian Marian, Coman Marian, Pelivan Ciprian.
A. Baladele D. flashmob diplome 22
Mesajul de Ziua Internațională a Dansului a fost transmis în acest an de Kang Sue-jin, directorul artistic al baletului național coreean:
“Catastrofa numită Covid-19 ne-a schimbat viața, n-am mai fost liberi și, traiul în mijlocul acestei tragedii, ne face să reconsiderăm semnificația „dansului” și a „dansatorilor”.
În trecutul îndepărtat, dansul era un mijloc primordial de exprimare și comunicarea prin gesturi. Apoi, a devenit arta care mișcă sufletul și inspiră publicul. Este arta momentului, dificil de reprodus la forma inițială odată finalizată, deoarece este creată cu tot trupul și sufletul. Dansul este alcătuit din momente efemere. Cu toate acestea, Covid-19 a restricționat și chiar blocat arta dansului în forma sa originală.
Chiar dacă situația se îmbunătățește, spectacolele de dans sunt încă supuse multor restricții. Asta ne face să prețuim amintirile vremurilor în care dansul și dansatorii străluceau ca niște bijuterii şi luminau lumea. 
Este important să ne amintim că, în timpul epidemiei de ciumă, supranumită “moartea neagră”, spectacolul de baletul Giselle, care înfățișează dragostea dincolo de moarte a fost interpretat la Opera din Paris la 28 iunie 1841 și a primit un răspuns exploziv. De atunci, Giselle a fost interpretat în toată Europa și în toate orașele lumii, a mângâiat și a încurajat sufletele devastate de
pandemie. Este spiritul magnific al unei balerine care încearcă să scape de gravitatea greutăților lumii.
Ca dansatori, noi credem că baletul aripilor noastre dă speranță inimilor celor care iubesc arta dansului și le dă curajul să depășească această pandemie.
Inima mea deja începe să bată cu putere”
Instituită în anul 1982 de către Comitetul de Dans al Institutului Internaţional de Teatru, principal partener al UNESCO privind artele spectacolului, Ziua Internaţională a Dansului se doreşte a fi o celebrare a acestei arte cu limbaj universal.
Sărbătorită în data de 29 aprilie a fiecărui an, data naşterii creatorului baletului modern, Jean-Georges Noverre (1727-1810), Ziua Internaţională a Dansului estprilejul desfăşurării a mii de evenimente şi festivaluri de profil în întreaga lume.
A. Baladele D. flashmob 3 22
(sursă info și foto : comunicat Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” )