Stiri din tulcea

Sute de persoane salvate de poliţiştii de frontieră români ce-au participat la o operațiune în Marea Mediterană

9 noiembrie 2022
Sute de persoane salvate de poliţiştii de frontieră români ce-au participat la o operațiune în Marea Mediterană

Sute de persoane salvate de poliţiştii de frontieră români ce-au participat la o operațiune în Marea Mediterană

În cadrul unei operațiuni de prevenire și combatere a migrației ce s-a desfășurat pe parcursul a patru luni de zile, în Marea Mediterană, poliţiştii de frontieră români au salvat 484 de persoane, care se aflau în pericol pe ambarcaţiuni supraaglomerate și de mici dimensiuni, conform unui comunicat de presă emis azi de Garda de Coastă.

Garda de C operatiune Marea Med Nava
Cei 28 de poliţişti de frontieră români, membri ai echipajului navei maritime de patrulare MAI 1102 din dotarea Gărzii de Coastă, s-au întors azi acasă, după ce au executat, în perioada 08.07.2022 – 06.11.2022, misiuni individuale de patrulare, supraveghere, căutare şi salvare în Marea Mediterană, la frontiera maritimă externă din sudul Italiei, alături de forţele de poliţie şi de impunere a legii ale tuturor statelor membre U.E. participante la operațiune.

Este vorba de Operaţiunea Comună „THEMIS”2022 – Italia, organizată de Agenţia Europeană FRONTEX (Agenţia Europeană pentru Poliție de Frontieră și Gardă de Coastă) ce s-a desfăşurat la frontierele maritime externe ale U.E.

Pe timpul misiunii, echipajul navei a efectuat 1.143 ore de patrulare pe mare și a participat la 6 operațiuni de căutare și salvare a vieților omenești pe mare, timp în care au salvat, transbordat şi transportat 484 de persoane (bărbaţi, femei si copii), de diferite naţionalităţi, care se aflau în pericol pe ambarcaţiuni supraaglomerate și de mici dimensiuni, ce navigau în Marea Mediterană şi care, ulterior, au fost preluate autorităţilor italiene pentru efectuarea formalităţilor specifice.

Garda de C operatiune Marea Med

Obiectivul principal al Operaţiunii Comune „THEMIS” a fost reprezentat de sprijinirea autorităţilor italiene în supravegherea şi controlul frontierelor maritime ale Uniunii Europene, precum şi de căutare şi salvare a persoanelor aflate în dificultate pe mare (Search and Rescue) la frontiera externă a Uniunii Europene.

Activitatea este o continuare a operaţiunilor de control la frontieră organizate de Frontex, în cadrul cărora Poliţia de Frontieră Română a avut o contribuţie semnificativă, atât din punct de vedere al mijloacelor tehnice, cât şi din punctul de vedere al numărului, al profilurilor şi al rezultatelor obținute de experţii detaşaţi, aprecierile venind atât din partea autorităţilor italiene, cât şi din partea Agenţiei Frontex, care a finanţat operaţiunea.

(sursă info și foto : comunicat de presă Garda de Coastă)