Sute de copii tulceni au beneficiat de programul “Start în educație”

4 iunie 2024 | Educatie
Sute de copii tulceni au beneficiat de programul “Start în educație”

Sute de copii tulceni au beneficiat de programul “Start în educație”

965 de copii cu vârste între 3-6 ani, 236 de părinți și 31 de educatori din 15 comunități defavorizate din județul Tulcea au beneficiat de ajutorul oferit prin programul “Start în educație”, proiectul asigurând accesul la resurse grădinițelor din comunități dezavantajate și crescând competențele educatorilor pentru sprijinirea părinților, conform unui comunicat de presă transmis redacției de World Vision România.

Cele 15 comunităţi din județul Tulcea participante sunt :
Babadag
Baia
Carcaliu
Cerna
Ciucurova
Dorobanțu
Hamcearca
Jijila
Jurilovca
Luncavița
Măcin
Nălbant
Ostrov
Peceneaga
Tulcea

În timpul acțiunilor desfășurate în cadrul acestui amplu proiect de educație timpurie din România, derulat de Fundaţia World Vision România şi Fundaţia OMV Petrom, atât părinții, cât și educatorii au primit suportul necesar pentru a facilita accesul la educație în rândul preșcolarilor.

Mai exact, în perioada 1 octombrie 2023 – 30 aprilie 2024, copiii au primit câte un „Ghiozdănel cu viitor”, ce îi va ajuta să învețe, să-și exprime talentele și să înțeleagă lumea, pentru a fi mai bine pregătiți de intrarea la școală, părinții au participat la ”Școala părinților – ateliere de educație parentală”, unde au primit informații și îndrumări valoroase menite să le ofere suport și să îi invețe cum să își susțină copiii în această etapă de dezvoltare, iar 31 de cadre didactice din județul Tulcea au început o serie de cursuri prin intermediul cărora își pot dezvolta și perfecționa competențele de educație parentală.

De asemenea, 7 grădinițe din județul Tulcea au beneficiat de kit-ul “ABC Grădi” – un pachet cu produse didactice de dezvoltare psiho-motrică şi de dezvoltare a abilităţilor cognitive. Cu ajutorul acestuia, educatorii pot organiza jocuri și activităţi ce îi vor sprijini pe copii să îşi dezvolte abilităţi şi deprinderi precum: orientarea spaţială, motricitatea grosieră, echilibrul static şi dinamic, înţelegerea regulilor sociale, concentrarea şi direcţionarea atenţiei.

Educatorii pot astfel să sprijine familiile în crearea unui mediu sigur acasă, care să susțină dezvoltarea intelectuală și emoțională a copiilor preșcolari, dar și să identifice împreună cu părinții modalități de colaborare eficientă între familie – grădiniță – ceilalți membri ai comunității.

„Cursul a fost pe cât de frumos, pe atât de intens și interesant, cu siguranță peste așteptări! Recomandarea doamnei formator cu privire la dezvoltarea parteneriatului familie – grădiniță – comunitate ca fiind cea mai eficientă metodă pentru o educație de calitate vine să întărească faptul că misiunea fiecărei entități în parte este extrem de importantă.”,
a declarat Lenuța Balea, cadru didactic în județul Tulcea.

„M-am simțit foarte bine la acest curs, deoarece lucrul cu părinții a fost mereu un aspect dificil pentru mine. Am descoperit prin intermediul cursului cum să gândesc mai bine ședințele, cum să implic părinții în activități, cum să le transmit informațiile și situațiile de la grupă, astfel încât nimeni să nu fie deranjat. Am învățat să organizez activități de tip „Școala părinților”, să îi determin sa aibă încredere în mine și în ceea ce vreau să facem împreună.”,
a povestit Ioana Anca, cadru didactic în județul Tulcea.

„Ghiozdănel cu viitor” este un pachet cu resurse educaționale potrivite nevoilor copiilor de dezvoltare: rechizite, carte și caiet de lucru, materiale educative STEAM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Artă și Matematică), jocuri pentru dezvoltarea motricității și produse de igienă personală.

World Vision Ro Start in educatie 23 24 Ghiozdanel

Tot prin acest program, părinții copiilor cu vârste între 0 și 6 ani au acces la o serie de tutoriale care îi încurajează și sprijină să dea startul experiențelor de învățare timpurie de acasă, pe canalul dedicat Youtube Start în Educație.

”Start în educație” vine în sprijinul a 120.000 copii cu vârste între 3-6 ani, 23.000 de părinți, 3.500 de educatori și 1.500 de grădinițe din 1000 de comunități defavorizate din toată țara.

Prin acțiunile implementate, ”Start în educație” are ca principal obiectiv să dezvolte la nivel național un parteneriat solid între profesori, specialiști, părinți, autorități cu scopul de a susține importanța strategică a educației timpurii privind dezvoltarea sănătoasă și armonioasă a copiilor.

(sursă info și foto : comunicat de presă World Vision România)

Alte Articole

S-a dat startul înscrierilor/ reînscrierilor la cursurile Palatului Copiilor Tulcea

S-a dat startul înscrierilor/ reînscrierilor la cursurile Palatului Copiilor Tulcea

20 iunie 2024

Elevii din județul nostru care doresc să urmeze unul sau mai multe cursuri organizate de Palatul Copiilor Tulcea sau părinții / bunicii acestora, în cazul copiilor mai mici, trebuie să…

CISTESTE MAI MULT
Exercițiu de alarmare – evacuare derulat la Jurilovca

Exercițiu de alarmare – evacuare derulat la Jurilovca

19 iunie 2024

Aproximativ 180 de preșcolari și școlari, cât și personal didactic din cadrul Școlii Gimnaziale Jurilovca, au participat ieri, 18 iunie, la un exercițiu de alarmare – evacuare, potrivit informațiilor publicate…

CISTESTE MAI MULT