Stiri din tulcea

Sute de copii prezenţi la deschiderea Festivalului Peștișorul de Aur 2023

9 august 2023
Sute de copii prezenţi la deschiderea Festivalului Peștișorul de Aur 2023

Sute de copii prezenţi la deschiderea Festivalului Peștișorul de Aur 2023

Ceremonia de deschidere a prestigiosului Festival Internațional de Folclor „Peștișorul de Aur” a fost precedată de tradiționala paradă a ansamblurilor participante și atât în public cât și în cadrul paradei au fost sute de copii prezenți la eveniment.

Episcopia Tl deschidere Pestisorul parada 23

Ajunsă la cea de a XXIX-a ediție, ampla manifestare culturală a adunat un număr mare de spectatori pe strada Isaccei și mai apoi în Piața Civică din municipiu, după cum a transmis CJ Tulcea.

Prim Tl Deschidere Pestisorul de Aur 23

La deschiderea festivalului au fost prezente și autoritățile locale, printre care primarul municipiului Tulcea, Ștefan Ilie și vicepreşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Mihai Huleni dar și P.S. Sa Visarion, episcopul Tulcii, care a rostit un cuvânt de binecuvântare.

Episcopia Tl deschidere Pestisorul 23

Ediție din acest an a Festivalului-Concurs Internațional de Folclor „Peștișorul de Aur” este organizată de Primăria Municipiului Tulcea, Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei”, Ministerul Educației, Inspectoratul Școlar Județean Tulcea și Palatul Copiilor Tulcea, edilul orașului subliniind faptul că autoritățile locale, sunt obligate să sprijine folclorul și să-l protejeze :

Prim Tl St Ilei Pestisorul de aur 23
„Bine ne-am găsit la cea de-a 29-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor Peștișorul de Aur!
Bine ați venit, frumoase ansambluri din GRECIA, ALGERIA, TURCIA, GEORGIA, ADJARIA, SLOVACIA, MACEDONIA, POLONIA, BOSNIA ȘI HERȚEGOVINA, BULGARIA!
Bine ați venit dragile noastre ansambluri din Olt, Caraș –Severin, Iași, Vaslui, Dolj, Bistrița-Năsăud, Prahova și Maramureș!
Bine ne-am regăsit frumoasele și dragile noastre ansambluri din județul Tulcea, Danubius Tulcea, Dorulețul Tulcea, Beștepeanca, Doina Casimcei, Flori de cimbrișori Isaccea, Plai de Dor Niculițel, Dor de Sarighiol de Deal, Altițe Dobrogene Jijila și Ghiocel de la Luncavița!
Salutăm juriul acestei ediții, condus de Petre ȘUȘU, maestru coregraf și manager al Ansamblului Artistic Profesionist ,,Constantin Arvinte” al Consiliului Județean Iași; pe Ioan SIMIONCA, maestru coregraf și specialist în comunicare din municipiul Bistrița; pe Marius URSU, maestru coregraf al Casei de Cultură a Studenților din Timișoara; pe Ionel GAROAFĂ, maestru coregraf al Ansamblului Folcloric ,,Maria Tănase”, din Craiova și nu în ultimul rând, pe draga noastră profesoară dr. Monica BUHAI, inspector școlar pentru arte și pentru monitorizarea programelor privind accesul la educație la Inspectoratul Școlar Județean Tulcea;
Aduc mulțumiri celor care s-au dedicat în timp Ansamblului Baladelor Deltei, Niță BRATOSIN, Ștefan COMAN, Aurelian CROITORU, Adrian PAL jr, Cătălin TĂNĂSUICĂ, Ioan URDEȘ, Nicolae IFRIM, Gerogeta NICHIFOR, Elena PLĂTICĂ, Costel ATANASOV și tuturor artiștilor care au cântat, au dansat, care cântă și dansează în acest minunat ansamblu!
Noi, autoritățile locale, suntem obligate să sprijinim folclorul, să-l protejăm, iar dumneavoastră să-l duceți mai departe nealterat, curat, așa cum l-ați primit de la moși și strămoși, de la bunici și părinți.
Vă invităm la un regal al folclorului cel mai curat, al copiilor!
Succes dragi copii!”,
a declarat primarul municipiului Tulcea, Ștefan Ilie.

CJ Tl deschidere Pestisorul 23 MH
„ «Peștișorul de Aur» este un prilej de voie bună, pe lângă toate celelalte ingrediente care îi conferă caracterul de festival de folclor autentic. Celebrează, în primul rând, talentul, autenticitatea, truda celor care vor evolua pe scenă zilele acestea.
Există o simbioză fantastică între profesorii coregrafi şi tinerii care dansează, care duc portul şi tradiţiile noastre mai departe, iar rezultul efortului comun este actul artistic de înaltă clasă! Felicitări tuturor pentru muncă și strădanie! De asemenea, îl felicit pe maestrul Aurelian Croitoru pentru efortul depus pentru ca acest eveniment să continue, acum și în anii ce urmează!
Suntem onorați de faptul că Tulcea este gazda unui număr impresionant de ansambluri din județ, din țară și din străinătate și consider că aici este locul cel mai potrivit pentru ca un astfel de festival să se desfăşoare. Dunărea curge de la izvoare şi se varsă în Mare, prin Deltă, culegând pe drum poveşti minunate pe care le împărtășește la Tulcea, un tărâm al armoniei și al respectului între etnii.
Festivalul «Peștișorul de Aur» aduce alături popoare diferite, cu povești și tradiții distincte, care trăiesc, timp de câteva zile, experiența multiculturalității și descoperirii reciproce.
Vă urăm tuturor un călduros bun venit și să ne bucurați ochii și sufletul!”
a transmis celor prezenți vicepreședintele CJ Tulcea, Mihai Huleni.

(surse info, foto : fb stefan.ilie.tulcea, fb ansamblul.baladeledeltei,fb ConsiliulJudeteanTulcea, fb episcopiatulcii.ro)