Stiri din tulcea

SURSE: Generalul Nicolae Ciucă, cea mai probabilă variantă de premier, propusă de PNL la consultările cu președintele Iohannis

21 octombrie 2021
SURSE: Generalul Nicolae Ciucă, cea mai probabilă variantă de premier, propusă de PNL la consultările cu președintele Iohannis

SURSE: Generalul Nicolae Ciucă, cea mai probabilă variantă de premier, propusă de PNL la consultările cu președintele Iohannis

Consultări la Cotroceni, pentru desemnarea unui nou premier au fost astăzi începând cu ora 11.

Senatorul PNL Nicolae Ciucă, general în rezervă, va fi, cel mai probabil, varianta de premier pe care liberalii o vor propune miercuri, la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, au declarat pentru News.ro surse din conducerea partidului, relatează ziare.com. Potrivit acestora, varianta Ciucă premier s-a desprins în urma discuţiilor avute aseară de mai mulţi lideri PNL cu preşedintele Klaus Iohannis.

Astăzi la ora 10:00, liberalii au programată o şedinţă de Birou Politic Naţional (BPN) în care vor oficializa mandatul cu care vor merge la consultările de la Cotroceni de la ora 11:00.

Consultările vor avea loc astăzi după următorul program:

  • Ora 11:00 – Partidul Național Liberal (PNL);
  • Ora 11:30 – Partidul Social Democrat (PSD);
  • Ora 12:00 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);
  • Ora 12:30 – Uniunea Salvați România (USR);
  • Ora 13:00 – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR);
  • Ora 13:30 – Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale.

Renunţarea la Florin Cîţu vine pe fondul adâncirii crizei politice, suprapuse peste cea sanitară şi a preţurilor la energie, şi în contextul refuzului explicit al USR de a reface coaliţia atât vreme liderul PNL va fi în continuare propunerea de prim-ministr, mai relatează ziare.com.

ciuca premier interimar

Nu este pentru prima dată când generalul Nicolae Ciucă ar prelua funcția de premier. Anul trecut, în decembrie, președintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier interimar, după demisia lui Ludovic Orban.

Numele generalului Nicolae Ciucă este legat de scandalul cu rachetele Patriot din aprilie 2017, pe când acesta este șeful Marelui Stat Major, militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată. Atunci, Ciucă a trecut peste președinte, premier, șeful partidului cu majoritate, chiar ministrul apărării și anunțat că România va achiziționa rachete Patriot din America în valoare de 4 miliarde de euro. În 2018, un nou scandal politic a fost legat de numele său, când președintele Klaus Iohannis a decis să îi prelungească mandatul de șef al Statului Major cu încă un an.

Ciucă face parte din categoria ofițerilor care și-au câștigat gradele în teatrele de operații, el fiind singurul general român care a condus personal o misiune de luptă (Irak 2004), potrivit hotnews.ro.

La momentul actual, generalul în rezervă Nicolae Ciucă deține funcția de ministru al Apărării.

(Sursă info și foto: ziare.com, hotnews.ro, digi24.ro, antena3.ro)