Suntem în LUNA NAŢIONALĂ A INFORMĂRII DESPRE EFECTELE CONSUMULUI DE ALCOOL

7 iunie 2023 | Sanatate
Suntem în LUNA NAŢIONALĂ A INFORMĂRII DESPRE EFECTELE CONSUMULUI DE ALCOOL

Suntem în LUNA NAŢIONALĂ A INFORMĂRII DESPRE EFECTELE CONSUMULUI DE ALCOOL

Direcția de Sănătate Publică Tulcea desfășoară pe parcursul acestei luni campania de informare-educare-conștientizare intitulată ,,Luna națională a informării despre efectele consumului de alcool”, ce se axează, în acest an, pe prevenirea consumului de alcool și a efectelor consumului de alcool la tineri, după cum scrie pe pagina de socializare Promovarea Sănătății Tulcea.

Adolescența este o perioadă critică de dezvoltare când riscurile asociate abuzului de substanțe este în mod particular ridicat.
Pentru a preveni expunerea la riscurile și pericolele pentru sănătate, precum și alți factori care scad calitatea vieții la consumatorii de alcool, adolescenții trebuie să fie informați, astfel încât să nu consume alcool înainte de vârsta de 18 ani.

· 1 din 5 adolescenți de 15 ani din Europa a fost în stare de ebrietate cel puțin de 2 ori în viața lor, în ţara noastră raportul fiind de 1 din 10 băieți și 1 din 20 de fete de 15 ani
· frecvența consumului excesiv de alcool în România este de 33% la bărbați și 15,4 % la femei comparativ cu media UE de 20,1 % la bărbați, respectiv 10 % la femei

Scopul acestei campanii este informarea adolescenților și a părinților acestora despre efectele consumului de alcool, pentru a contribui la formarea unor valori și atitudini pozitive față de stilul de viață sănătos și la adoptarea unor principii în comportamentul legat de consumul de alcool.

DSP Tl campanie alcool tineri iun 23 info 1

Este nevoie să de-normalizăm consumul de alcool în rândul tinerilor, în condițiile în care, la această vârstă adolescenții fac petreceri la care se consumă alcool – de multe ori alcoolul fiind procurat chiar de părinți, care nu consideră că ar fi o problemă.

Alarmant la această grupă de vârstă este consumul ocazional și în cantități mari.
Intervențiile preventive ar trebui începute mai devreme, pentru a nu se ajunge la un consum problematic de alcool.

Sloganul campaniei este:
· Consumul de alcool îți afectează sănătatea, mai ales dacă ai vârsta sub 25 ani! Nu risca! Informează-te!

În mod particular, adolescenții și tinerii din grupa de vârstă 15-19 de ani (elevi de liceu) sunt considerați un grup țintă al acestei campanii deoarece la această vărstă este oportună transmiterea de informații privind efectele negative ale consumului de alcool în vederea prevenirii inițierii consumului de alcool, având mai mare eficiență educația și schimbarea stilului de viață, iar intervențiile pot avea rezultate pe termen lung.

Unul dintre mesajele principale ale campaniei este :
Nu există o „limită de siguranță” în ceea ce privește consumul de băuturi alcoolice! Riscul de deteriorare a sănătății dumneavoastră crește odată cu fiecare băutură alcoolică consumată!

În ceea ce privește adulții și în mod special părinții, acestora li se reconadă să discute cu copiii și tinerii despre problemele asociate consumului de băuturi alcoolice.
– Nu îi lăsați să-i vadă pe adulți consumând băuturi alcoolice – fiți un model! Asigurați-vă că nu au acces la acestea!
– Implicați-vă în organizarea petrecerilor și a întâlnirilor adolescenților pentru a evita consumul de alcool.
– Supravegheați-i în timp ce urmăresc materiale audio-vizuale (inclusiv televizorul), deoarece pot fi expuși publicității la alcool care poate stimula inițierea timpurie a consumului de alcool.

DSP Tl campanie alcool tineri iun 23 info 2

Campania ,,Luna națională a informării despre efectele consumului de alcool” este finanțată de către Ministerul Sănătății prin Programul Național de Evaluare și Promovare a Sănătății.
(sursă info și foto : fb dsptulcea)

Alte Articole

S-a dat startul proiectului „Centre de prim ajutor în sate izolate din Delta Dunării”

S-a dat startul proiectului „Centre de prim ajutor în sate izolate din Delta Dunării”

18 iunie 2024

  Localitatea tulceană Sfântu Gheorghe este locul în care s-a dat startul proiectului "Centre de prim ajutor în sate izolate din Delta Dunării", implementat de Crucea Roșie Tulcea, Sfântu Gheorghe…

CISTESTE MAI MULT
Fără donatori, mulți bolnavi nu ar mai fi în viață astăzi !

Fără donatori, mulți bolnavi nu ar mai fi în viață astăzi !

14 iunie 2024

  În fiecare an, pe 14 iunie, la nivel global este celebrată „Ziua Mondială a Donatorului de Sânge” (World Blood Donor Day), scopul fiind de a mulțumi donatorilor voluntari de…

CISTESTE MAI MULT