Stiri din tulcea

Sulina, la un pas să piardă finanţările ITI Delta Dunării!

7 iulie 2021
Sulina, la un pas să piardă finanţările ITI Delta Dunării!

Sulina, la un pas să piardă finanţările ITI Delta Dunării!

Sulina este pe cale să piardă finanţările UE venite prin programul ITI Delta Dunării! Niciun proiect derulat de primărie nu este finalizat cu puţin timp înainte de termenele limită asumate, informează G4media într-un reportaj publicat recent.

Mai mult, 6 din cele 8 proiecte nu sunt nici măcar începute, ci se află în stadiul de evaluare la autoritatea de management, cu 2 ani înainte de momentul în care ar trebui să fie încheiate. Printre acestea se numără și proiectul de reabilitare, dotare și modernizare a Portului Sulina, în valoare de 30 de milioane de euro, unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură din Delta Dunării.

Aproximativ 32 de milioane de euro ar trebui să ajungă în reabilitarea și modernizarea Portului Sulina, iar alte 13 milioane de euro ar fi urmat să fie cheltuite pentru reabilitarea, consolidarea, dotarea sau restaurarea transportului public în comun, a liceului, școlii generale și bibliotecii orașului, a cimitirelor comunităților minoritare și a încă unui monument istoric din Sulina, scrie G4media.

Cele șase proiecte se află încă în curs de evaluare la Ministerul Dezvoltării, care este autoritatea de management, deși investițiile ar trebui să fie finalizate până la finalul acestui an. Cu derogări acceptate de UE termenul poate fi prelungit până la finalul anului 2023. Pentru reabilitarea liceului și școlii abia a fost semnat contractul de execuție a lucrărilor, la începutul lunii iunie 2020, iar în cazul Bibliotecii Orășenești cel mai probabil banii europeni vor fi pierduți pentru că stadiul implementării proiectului stagnează la elaborarea proiectului tehnic.

Licitația pentru restaurarea bibliotecii monument istoric (proiect de 3,1 milioane de lei) a fost câștigată de o societate care nu a reușit să obțină avizul Ministerului Culturii pentru întocmirea proiectului tehnic în urma căruia ar fi urmat să înceapă lucrările propriu-zise. Contractul cu societatea a expirat în martie 2021, iar Primăria Sulina încearcă să încheie un contract cu o altă firmă pentru finalizarea lucrărilor.

Surse din administrația locală au declarat pentru G4Media că nu mai există nicio șansă pentru ca investiția să fie salvată, iar banii de la Uniunea Europeană vor fi pierduți!

(sursă info: G4media.ro, autor foto: Iliescu Valentin)