Stiri din tulcea

Sturionii sunt în pericol! O specie invazivă, descoperită în Deltă!

13 iulie 2021
Sturionii sunt în pericol! O specie invazivă, descoperită în Deltă!

Sturionii sunt în pericol! O specie invazivă, descoperită în Deltă!

Eduard German, un pescar în vârstă de 54 de ani, din comuna Crişan, reclamă faptul că a prins în ultima perioadă în apele din Delta Dunării mai multe exemplare de somn african, o specie invazivă care mănâncă tot ce prinde, relatează Agerpres! Alarmat de situație, directorul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Mediului, Gyorgy Dea, precizează că somnul african riscă să distrugă toate exemplarele de sturion care mai există în Dunăre, mai ales puietul recent eliberat în fluviu pentru a reface populația de sturioni din rezervație!

„E clar că nu este peşte de-al nostru. Merge pe uscat cu aripile din faţă. Cineva sigur l-a scăpat dintr-o crescătorie. În ultimele zile, am prins mai multe exemplare. Sunt morţi în vintire şi zilnic găsesc vreo trei”, a declarat localnicul Eduard German.

„Exemplare de somn african au fost capturate şi de pescarii sportivi, dar în contextul în care ordinul de prohibiţie impune eliberarea în mediul natural a patru specii de peşti, printre care şi somnul, pescarii sportivii au respectat prevederile legale”, a precizat Cătălin Țibuleac, preşedintele Asociaţiei de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării.

„Nu e de joacă cu această specie invazivă. Practic, mănâncă tot şi vom avea un declin la toate populaţiile de peşti. Vă daţi seama ce se va întâmpla cu puii de sturion! Singura soluţie este să-l prinzi şi să-l elimini. Am înţeles, şi sper să fie adevărat, că iarna nu supravieţuieşte la temperaturi mai joase de 15 grade, dar chiar şi aşa trebuie luate măsuri urgente. Dacă mergem pe varianta aceasta, noi avem o zonă în care apă e caldă, el poate să supravieţuiască şi apoi să atace din nou. Trebuie luate măsuri urgente”, a menţionat pentru Agerpres directorul INCDPM, Gyorgy Deak.

Sturionul este o familie de peşti protejată la nivel internaţional,care nu se mai capturează în România din anul 2006! Dunărea de Jos este singura zonă a Uniunii Europene care mai deţine sturion sălbatic!

(sursă: Agerpres)