Stiri din tulcea
STOP INCENDIILOR DE VEGETAȚIE!
STOP INCENDIILOR DE VEGETAȚIE!
Doar în luna aceasta Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,Delta” al județului Tulcea a fost solicitat să intervină pentru suprevegherea și stingerea a nu mai puțin de 41 de incendii de vegetație uscată și stuf.
Indiferent de natura incendiilor, TOATE au avut cauză principală FOCUL DESCHIS ÎN SPAȚII DESCHISE! Mai exact incendiile au fost PROVOCATE INTENȚIONAT pentru că, așa este obiceiul în diferite localități din Delta Dunării și din zona de terasă a județului Tulcea. Din păcate foarte puțini se gândesc la consecințele și urmările provocate de focul ce scapă de fiecare dată de sub control.
Un exemplu concret de dat, petrecut duminică, când Dispeceratul ISU Tulcea a fost anunțat că în curtea unei ferme din localitatea Parcheș, arde acoperișul unu grajd iar flăcările se propagau cu repeziciune riscând să ajungă la clădirile alăturate, la casele din zonă dar și la un rezervor plin cu produse petroliere. Intervenția rapidă cu trei echipaje de stingere ale Detașamentului de Pompieri Tulcea a limitat extinderea incendiului și după aproape 3 ore a fost incheiată misiunea.
Cauza probabilă? Foc deschis în spații deschise. La aproape doi kilometri distanță, era în desfășurare un incendiu de vegetație palustră (sutf) iar, din cauza vântului, jarul purtat de vânt a ajuns pe acoperișul grajdului care era din stuf iar acesta s-a aprins.
Credem că cifrele vorbesc în acest caz:
1 martie – 27 martie 2022, peste 41 de incendii numai de vegetație uscată
1 ianuarie – 31 martie 2021, doar 12 incendii de vegetație uscată
1 martie – 27 martie 2022, peste 1.000 de hectare de vegetație uscată și palustră mistuite de flăcări.
Cu siguranță nu amenzile sunt cele care trebuie să atragă atenția locuitorilor din aceste zone să nu mai dea foc necontrolat vegetației uscate ci simțul civic al fiecăruia din noi de a proteja în primul rând viața vecinilor noștri, bunurile acestora și viața faunei din Deltă, care cu mândrie o promovăm de cate ori avem ocazia.
Arderea vegetației uscată poate fi făcută cu respectarea unui set minim de reguli generale:
a) condiţii meteorologice fără vânt;
b) colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
c) executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
d) curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;
e) desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
f) asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
g) supravegherea permanentă a arderii;
h) stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
i) interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.
În cazul incendiilor de vegetație uscată, flăcările se întind cu repeziciune pe o suprafață foarte mare, iar pompierii depun un efort considerabil pentru a opri propagarea arderii. În condiții de vânt puternic și vegetație uscată abundentă, astfel de situații pot deveni delicate mai ales dacă în zona câmpurilor arzânde se află locuințe.
Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate în perioada imediat următoare, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă face apel către cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor. Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă!