Group 17

Stiri din Tulcea

calendar (1)
mai 22, 2021

Ziua Internaţională a Biodiversităţii – 22 mai şi Ziua Europeană a Parcurilor – 24 mai – două importante evenimente de mediu
În fiecare an, în perioada 22 – 24 mai, se celebrează două evenimente de mediu dedicate protecţiei şi conservării biodiversităţii, habitatelor naturale și ariilor protejate, respectiv Ziua Internaţională a Biodiversităţii şi Ziua Europeană a Parcurilor.

Naţiunile Unite au proclamat ZIUA INTERNAȚIONALĂ A BIODIVERSITĂŢII în data de 22 Mai, având ca scop creşterea gradului de înţelegere şi conștientizare asupra problemelor biologice.

Biodiversitatea este esențială pentru serviciile oferite de natură, cum ar fi fertilitatea solului și producerea hranei, polenizarea, protecția împotriva inundațiilor, producerea de combustibili, fibre și medicamente.

Secretariatul Convenției privind Diversitatea Biologică a anunțat sloganul „Suntem parte a soluției” pentru Ziua Biodiversității a anului 2021. Acesta a fost ales ca o continuare a impulsului generat anul trecut sub tema generală „Soluțiile noastre sunt în natură”, prin care ne-a amintit că biodiversitatea rămâne răspunsul la cele mai multe provocări de dezvoltare durabilă.

De la soluții bazate pe natură, la climă, probleme de sănătate, securitatea alimentară și a apei, precum și mijloace de trai durabile, biodiversitatea este baza refacerii, deoarece oferă servicii care susțin economiile și societățile noastre.

Mozaicul de habitate din Rezervația Biosferei Delta Dunării este cel mai complex din România, găzduind o mare varietate de specii apreciate la un număr de peste 9500. Dintre acestea, 95 specii sunt protejate prin Directiva Consiliului Europei privind conservarea păsărilor sălbatice (Anexa I a), 824 de specii se regăsesc în Lista Roșie a speciilor din Rezervația Biosferei Delta Dunării și 13 specii sunt declarate de Academia Română monumente ale naturii (Călifarul alb, Călifarul roșu, Corbul, Dropia, Spurcaciul, Pelicanul comun, Pelicanul creț, Piciorongul, Stârcul lopătar, Egreta mare, Egreta mica, Vulturul hoitar, Broasca țestoasă de uscat).

Încă din anul 1999, în data de 24 mai sunt sărbătorite la nivel european ariile naturale protejate, de ZIUA EUROPEANĂ A PARCURILOR. Inițiativa Federației EUROPARC de celebrare a Zilei Europene a Parcurilor își propune să aducă oamenii mai aproape de natură și să sensibilizeze publicul cu privire la importanța frumuseții naturale din ariile protejate și importanța păstrării și gestionării durabile a acestor locuri.

Tema din acest an – ,,Parcurile: noua generație” – își dorește să evidențieze rolul tinerilor în parcurile naturale. Este timpul să reflectăm la ce ne oferă parcurile, să ne adaptăm la noi metode de comunicare, la reînnoirea infrastructurii și la atragerea de noi vizitatori. Desigur, atunci când ne gândim la următoarea generație de protectori ai parcurilor, implicarea tinerilor este absolut esențială la toate nivelurile de administrare a acestora. La urma urmei, ei sunt următoarea generație de profesioniști în natură. Cu toate acestea, vă rugăm să rețineți că „noua generație” nu se limitează doar la tineri.