Pompierii tulceni s-au confruntat în acest weekend cu mai multe incendii de vegetație uscată și stuf, provocate de arderea intenționată a miriștilor pentru curățarea terenurilor, focuri care însă au scăpat de sub control.

Ieri după-amiază, în jurul orei 16:40, Detașamentul de Pompieri Tulcea a fost solicitat să intervină pentru limitarea efectelor unui incendiu de vegetație uscată produs în apropierea municipiului Tulcea. Aproximativ o oră, 9 salvatori au lucrat pentru lichidarea incendiului care a afectat o suprafață de aproximativ 10 hectare de vegetație uscată. Cauza probabilă producerii incendiului este foc deschis în spații deschise.

 

Tot ieri, duminică, în jurul prânzului, Detașamentul de Pompieri Tulcea a fost solicitat, în urma unui apel prin intermediul numărului unic pentru apeluri de urgență 112, să intervină la un incendiu produs pe raza localității Băltenii de Sus. 12 subofițeri cu două autospeciale de stingere au lucrat aproximativ 3 ore pentru lichidarea incendiului, care a afectat o suprafață de aproximativ 10 hectare de vegetație uscată și stuf. Echipajele s-au retras din dispozitiv la ora 15:35, iar în lipsa acțiunii de stingere, focul s-ar fi răspândit la liziera din apropiere. Cauza probabilă producerii incendiului este foc deschis în spații deschise.

La începutul week-end-ului, vineri seara, în jurul orei 20:05, militarii Secției de Pompieri Măcin, împreună cu lucrătorii Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Peceneaga au intervenit pentru localizarea și lichidarea unui incendiu de vegetație uscată și stuf din apropierea localității Peceneaga( zona de baltă). Incendiul, care a cuprins o suprafață de aproximativ 3000 mp de vegetație uscată și stuf, a fost lichidat după aproximativ o oră. Folosirea intenționată a sursei de aprindere, a fost cauza probabilă de producere a incendiului!

‼️ ISU Delta Tulcea reamintește tuturor locuitorilor județului faptul că, potrivit standardelor privind bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor, arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este strict interzisă!

✅ Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate, ISU Delta Tulcea face apel la cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor:

– desfășurarea arderii numai pe timp de zi și în condiţii meteorologice fără vânt;
– arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate sau pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii şi stingerea jarului după terminarea activităţii;
– colectarea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în grămezi, astfel încât arderea să poată fi controlată;
– executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
– curățarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri;
– asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
– supravegherea permanentă a arderii;
– stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
– se interzice acoperirea focarelor cu pământ.

‼️ Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetație uscată atrage după sine aplicarea de sancțiuni contravenționale, cu amenzi cuprinse între 1.000-6.000 lei pentru persoane fizice, respectiv între 25.000-50.000 pentru persoane juridice. De asemenea, incendierile din ariile protejate constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.