Stiri din tulcea

Tulcea este printre puținele orașe din România care suprapun un oraș antic

iunie 29, 2021

Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Tulcea, desfășoară până în luna decembrie a acestui an, proiectul „Parcul Arheologic Aegyssus” cu scopul de a promova patrimoniul cultural local și imaginea Municipiului Tulcea, precum și de a crește vizibilitatea în plan internațional, conform unui anunț trimis la redacție de institutul tulcean, care menționează cu această ocazie că municipiul nostru se află printre puținele centre urbane din România care suprapun un oraș antic.

Proiectul, ce se desfășoară cu finanțarea alocată din bugetul local al Municipiului Tulcea (pentru anul 2021 a fost stabilită suma de 20.000 lei) și cu cofinanțare din partea Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” și a Ministerului Culturii, a ajuns la cea de-a VI-a ediție, desfășurându-se din anul 2015, când Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” a reluat cercetările arheologice sistematice începute în anii 1970-1980 și mai apoi în perioada 1994 – 1996.

În cadrul proiectului, în perioada 01 iulie – 10 septembrie, specialiștii din cadrul ICEM vor desfășura cercetări arheologice în perimetrul fortificație antice Aegyssus, localizată în incinta Parcului Monumentul Independenței, din strada Gloriei, la săpăturile arheologice fiind anunțată participarea unor elevi de la liceele din municipiu.

„Cele mai vechi urme de locuire identificate până în prezent în perimetrul nord-estic al localității datează din secolele III – II a. Chr., perioadă în care a existat o așezare fortificată a populației locale getice. Prima atestare documentară a cetății Aegyssus se leagă de opera poetului Ovidiu, care în anul 12 p. Chr. menționează așezarea în una din operele sale. În decursul istoriei fortificația din Parcul Monumentului Independenței a făcut parte din sistemul defensiv de graniță al Imperiului Roman și ulterior al Imperiului Bizantin.”