Stiri din tulcea
Spitalul Judeţean Tulcea a primit anticorpi monoclonali pentru 13 pacienţi! Năstăsescu: Trebuie să îi identificăm prin medicul de familie

Pe 14 octombrie, Ministerul Sănătății anunţa că a finalizat repartiția dozelor de anticorpi monoclonali neutralizanţi pentru SARS-CoV-2, primite din Italia.
5206 de fiole de anticorpi monoclonali au ajuns în 134 de spitale din ţară, iar de ele ar urma să beneficieze 2603 de pacienți infectaţi cu COVID-19, pentru că fiecare are nevoie de două doze. Conform listei publicată de Ministerul Sănătății, Spitalul Județean de Urgență Tulcea a primit 26 de doze de anticorpi monoclonali.
Acestea nu se administrează însă atât de uşor, declară directorul Spitalului Judeţean Tulcea, doctor Tudor Năstăsescu:
Am primit cele 26 de doze, pentru 13 pacienţi tulceni, dar nu am început încă să le folosim, pentru că este foarte greu. Este greu de identificat pacientul.
Trebuie să aibă o formă ușoară, să fie la debutul bolii COVID-19, sub șapte zile și să aibă comorbidități. Adică să fi fost supus unui transplant sau, de exemplu, să aibă tratament oncologic.
Ori în spital la noi vin pacienți cu forme grave, care necesită oxigen sau intubare!
Ar putea mai degrabă să fie identificați de medicii de familie, că ei au primul contact cu pacientul, îl știe dacă are antecedente…
Avem 26 de doze pentru 13 pacienți doar… Să vedem cum o să le folosim…
a declarat pentru Radio Delta, managerul Spitalului Județean Tulcea, doctor Tudor Năstăsescu.
Anticorpii monoclonali au fost introduși în terapia COVID încă din luna aprilie a acestui an, dar România încă nu i-a achiziționat. Potrivit Libertatea, în luna martie, Agenția Europeană a Medicamentului a demarat evaluarea a trei produse de anticorpi monoclonali: Casirivimab/Imdevimab (Regeneron-Roche), Regdanbimab (Celltrion) și Bamlanivimab/Etesevimab (Eli Lilly) și a comunicat recomandări de folosire a acestora în tratamentul COVID.
La solicitarea ziarului Libertatea, Ministerul Sănătății a răspuns că:
Contractul subsecvent pentru livrarea acestor doze urmează a fi semnat de către Ministerul Sănătății și Roche România și va include un grafic de livrare agreat de părți (care va avea în vedere parcurgerea tuturor pașilor necesari logistici și a cerințelor legale pentru utilizarea medicamentului în România, plecând de la aprobarea medicamentului de către Agenția Europeană a Medicamentului – EMA, aprobare care este estimată către finalul lunii noiembrie 2021.
(Sursă info: libertatea.ro, ms.ro, Sursă foto:)