Group 17

Stiri din Tulcea

calendar (1)
iulie 8, 2021

Doar 1 din 4 români practică activitate fizică moderată și doar 3 din 10 români merg pe jos între 30-60 de minute, în mod continuu, într-o zi obișnuită! Sunt date alarmante ale unei populații care este mai mult sedentară, atenționează specialiștii în sănătate din România!

De aceea, Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică coordonează la nivel naţional campania „Nicio zi fără activitate fizică”!

Aceasta a ajuns și în județul Tulcea! Direcţia de Sănătate Publică Tulcea, în parteneriat cu Directia Județeană pentru Sport și Tineret organizează în toată luna iulie în județ sesiuni de comunicare, educare si constientizare dedicată informării despre efectele activității fizice asupra organismului.

„Nicio zi fără activitate fizică!” – este îndemnul campaniei, care vine să atenționeze tulcenii că inactivitatea fizică, pe lângă fumat și obezitate este un factor major de risc pentru boli grave la nivel mondial, cum ar fi bolile cardiace, accidentul vascular cerebral, diabetul zaharat și mai multe tipuri de cancer! De asemenea, persoanele insuficient active fizic au risc de deces crescut cu 20%-30% față de cei activi!

Tulcenii care au boli cronice sunt îndrumați mai întâi către medicii de familie: „Adresează-te cu încredere medicului de familie și asistenților comunitari înainte de a începe practicarea regulată a activității fizice, mai ales dacă ai boli cronice. Stabiliți împreună obiective realiste, în funcție de starea de sănătate.”, se precizează în comunicatul campaniei.

La rândul lor, medicii de familie din Tulcea ar trebui să adopte următoarele măsuri:
– Evaluați împreună cu pacientul nivelul său de activitate fizică.
– Identificați comorbiditățile pacientului. Stabiliți împreună cu el modificările stilului lui de viață. Subliniați beneficiile activității fizice.
– Găsiți cel mai bun mod de comunicare cu pacientul. Efectuați interviu motivațional centrat pe pacient.
– Identificați modalitățile de creștere a activității fizice. Stabiliți împreună obiectivele.
– Identificați barierele în implementarea programului de activitate fizică. Stabiliți împreună data următoarei vizite de evaluare.

Campania informează tulcenii că pot folosi și blog-ul personal pentru informarea prietenilor despre activitățile fizice pe care le-au inclus în rutina lor zilnică!