În contextul în care azi, în ședința Comisiei pentru Transporturi și Infrastructură a Camerei Deputaților a fost avizat un proiect de lege care urmărește să schimbe fundamental modul în care se susține examenul pentru permisul de conducere în România, dar în timpul dezbaterilor acestei propuneri legislative au fost aduse argumente atât pro cât și contra, deputatul de Tulcea George Șișcu dorește să afle părerea noastră legat de acest demers.
Deputatul tulcean a menționat că proiectul de lege discutat a fost respins în Senat și are aviz nefavorabil din partea Guvernului și de la Consiliul Economic și Social dar în final, plenul Camerei Deputaților va fi suveran și de votul majorității deputaților depinde adoptarea lui.
Întrebările adresate celor interesați sunt :
– Să separăm proba practică de cea teoretică pentru obținerea permisului auto?
– Este bine ca orice absolvent de școală de șoferi să poată susține examenul în orice localitate dorește?
– Este mai bine ca instructorul auto să stea în dreapta în timpul examenului, iar polițistul examinator pe bancheta din spate?
Cea mai importantă modificare se referă la decuplarea celor două probe de examen, practică și teoretică.
50% dintre cursanții tineri care trec de așa-numita probă a sălii nu reușesc să treacă și traseul din cauza faptului că sunt programați foarte târziu față de momentul absolvirii școlii și de aceea unul din doi cursanți trebuie să ia ore suplimentare mai aproape de susținerea pentru a doua oară a examenului.
Prin proiectul de lege se propune ca elevii să poată începe pregătirea practică și după absolvirea examenului scris, în principal din cauza timpilor mari de așteptare care există acum între susținerea primei probe și traseu.
Punctul care a suscitat cele mai multe observații este cel legat de propunerea ca instructorii auto să fie cei care stau în dreapta în timpul examenului, pentru a-i asigura un sentiment familiar celui examinat, iar nu polițistul examinator, așa cum se întâmplă în prezent.
Această modificare se referă la regimul juridic al activității de examinare, respectiv cum va fi împărțită responsabilitatea între instructor și polițist.
O a 3-a propunere este ca elevii școlilor de șoferi să poată susține examenul auto în orice localitate doresc, odată absolvite cursurile, fără să mai depindă de adresa din cartea de identitate sau de viza de reședință.
(sursă info și foto : fb George.Siscu.Deputat)