Group 17

Stiri din Tulcea

calendar (1)
iulie 23, 2021

Horia Teodorescu, președintele Consiliului Județean Tulcea a trimis pe 20 iulie o adresă către ministrul mediului, Tanczos Barna, să permită vânarea șacalilor din Deltă! Scrisoarea vine după ce Horia Teodorescu a primit un apel scris de la primarii din rezervație, dar și de la Cătălin Țibuleac, președintele Asociației Delta Dunării.

Cu toții au constatat că șacalii, care s-au înmulțit necontrolat de mult, au început să fie un real pericol pentru viața atât a localnicilor, cât și a turiștilor. Șacalii nu se mai tem de oameni și atacă gospodăriile tot mai des, inclusiv pensiunile din deltă. Astfel că turismul a început să fie și el afectat de prezența acestei specii invazive.

În cadrul scrisorii adresate ministrului Tánczos Barna, primarii din Deltă propun o serie de măsuri, printre care:
– atribuirea de urgență a activității de extracție unor asociații/organizații/asocieri ale vânătorilor care să dovedească experiență/expertiză în modalitatea adecvată de recoltare a acestei specii;

– elaborarea, în regim de urgență, a unui studiu de evaluare a populației de șacali și a evoluției acesteia;

– elaborarea unor norme clare pentru activitatea de recoltare a șacalilor, având în vedere că vânătoarea de șacal nu se poate realiza după aceleași metode ca la orice altă specie;

– aprobarea unor modificări legislative care să permită vânarea speciilor care produc daune majore și pot amenința viața locuitorilor din Delta Dunării.

„Înmulțirea necontrolată a șacalilor și atacurile acestora asupra gospodăriilor reprezintă un pericol pentru siguranța comunităților locale, cu impact direct asupra activităților economice, în special în turism. În acest sens, am înaintat apelul reprezentanților comunităților locale afectate către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor pentru identificarea unor măsuri de sprijin și pentru desfășurarea tuturor activităților din zonă în condiții de normalitate și de siguranță. Procesul este unul sensibil deoarece ne aflăm într-o Rezervație a Biosferei iar vânătoarea este interzisă în totalitate”, a declarat Horia Teodorescu, președintele Consiliului Județean Tulcea.

Scrisoarea deschisă a fost semnată de: primarul comunein Beștepe, primarul comunei C.A. Rosetti, primarul comunei Ceamurlia de Jos, primarul comunei Chilian Veche, primarul comunei Crișan, primarul comunei Jurilovca, primarul comunei Mahmudia, primarul comunei Maliuc, primarul comunei Murighiol, primarul comunei Nufăru, primarul comunei Pardina, primarul comunei Sarichioi, primarul comunei Sfântu Gheorghe, primarul orașului Sulina și președintele Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării.

Group 17

Cauta