Stiri din tulcea
S-a dat startul emiterii buletinelor cu CIP

Astăzi s-a dat startul emiterii primelor cărţi de identitate electronică din România, a anunțat ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, pe pagina sa de socializare, în urmă cu puțin timp. Primul oraş în care se introduce cartea electronică de identitate este Cluj-Napoca.
„Astăzi dăm startul emiterii cărţii de identitate electronică în cadrul unui proiect-pilot pentru care am ales municipiul Cluj-Napoca. Am găsit aici, la Cluj-Napoca, deschidere din partea domnului primar Emil Boc, din partea echipei domniei sale, pentru implementarea acestui proiect-pilot şi pentru acest lucru le mulţumesc, le mulţumesc pentru interesul manifestat pentru acest proiect-pilot. Totodată doresc să mulţumesc echipelor tehnice ale Ministerului Afacerilor Interne, care în colaborare cu partenerii instituţionali au pus în practică, subliniez, prin forţe proprii acest proiect-pilot”, a declarat astăzi Lucian Bode la Cluj-Napoca, transmite Adevărul.
România este obligată să emită cartea electronică de identitate începând cu data de 2 august 2021, conform Regulamentul (UE) 2019/1157. Deşi mai sunt câteva zile până atunci, Imprimeria Naţională, compania de stat abilitată să producă noile cărţi electronice de identitate abia a lansat o primă licitaţie pentru achiziţia unor elemente de securitate care vor fi utilizate în noile documente de identitate.
5.000 de cărţi de identitate electronice ar putea fi emise în acest an!
MAI spune că emiterea acestei cărţi de identitate se va face eşalonat, în termen de 18 luni de la data emiterii primului document electronic sau simplu, pe măsura asigurărilor serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor cu suportul tehnic necesar.
Ce va conţine noua carte de identitate?
Pe lângă semnătura şi fotografia titularului, cartea de identitate electronică prevede şi luarea amprentei. Cartea de identitate are un suport electronic pe care sunt stocate imaginea titularului şi imaginea a două amprente ale sale. Datele pot fi citite cu orice dispozitiv ce are instalată o aplicaţie de citire a documentelor. Într-o faţă următoare pe cartea de indentitate vor fi stocate informaţiile care acum se găsesc în cardul naţional de sănătate, astfel că acest din urmă card va dispărea.
Ce opţiuni au oamenii care nu doresc o carte de identitate electronică?
Referitor la această întrebare, oficialii MAI au precizat în luna aprilie 2021 pentru HotNews.ro că, „potrivit art.16 alin.(3) O.U.G. nr. 97/2005 republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cetăţenii români pot opta pentru eliberarea:
a) unei cărţi electronice de identitate în una dintre următoarele variante: cu toate datele prevăzute în formatul electronic; sau cu toate datele prevăzute în formatul electronic, cu excepţia imaginii impresiunilor papilare.
b) unei cărţi de identitate simple.
(sursa: Adevărul, Hotnews.ro)