Stiri din tulcea

Raport: 22% dintre copii sunt expuși abuzului verbal și limbajului violent în mediul școlar! Expuși la violența adulților, copiii români repetă violența

ianuarie 24, 2022

Mai mult de trei sferturi dintre copii spun că profesorii îi ceartă atunci când greșesc. Pe de altă parte, mai mult de jumătate dintre părinți spun că își pedepsesc copiii, arată un studiu publicat astăzi de organizația „Salvați Copiii”, cu ocazia Zilei Internațioanale a Educației:

Expuși la violența adulților, copiii repetă violenta.
22% dintre copii sunt expuși abuzului verbal și limbajului violent în mediul școlar,
76% – spun că profesorii îi ceartă atunci când greșesc,
56% dintre părinți au declarat că-și pedepsesc copiii dacă greșesc.
Fenomen din ce în ce mai răspândit în mediul școlar din România, bullying-ul este caracterizat de amenințarea cu violența fizică și/sau umilirea, violența fizică și distrugerea bunurilor personale, interdicția de a vorbi/interacționa cu un alt coleg, răspândirea de zvonuri cu caracter denigrator, excluderea din grup și izolarea socială.
Pentru a combate acest fenomen, Salvați Copiii România a pilotat programul ”Să fim prieteni – Fără bullying în grădinițe” a cărui metodologie este în prezent utilizată în 15 grădinițe.
În 2022, Salvați Copiii continuă demersurile anti-bullying și lansează invitația către autoritățile publice locale să fie parteneri în dezvoltarea programului la nivel național.
transmite organizația Salvați Copiii de pagina sa de socializare.
Așadar, datele centralizate de Salvați Copiii România pe parcursul anului 2021 arată că 22% dintre copii sunt expuși abuzului verbal și limbajului violent în mediul școlar. Un procent ridicat dintre copii 76% spun că profesorii îi ceartă atunci când greșesc, ceea ce arată prevalența metodelor pedagogice critice și punitive, în detrimentul sprijinului activ acordat elevilor în procesul de învățare și comunicare. – relevă organizația într-un comunicat de presă.
De asemenea, studiul scoate la iveală că peste 43% dintre cei mici afirmă că suferă în tăcere, iar aproximativ 36% plâng sau vorbesc cu cineva!
Studiul a fost publicat astăzi, când se sărbătorește și Ziua internaţională a educaţiei, fiind marcată la 24 ianuarie, potrivit Rezoluţiei adoptate de Adunarea Generală a ONU la 3 decembrie 2018.
În ţara noastră, Ziua educaţiei este distinctă de Ziua învăţătorului, care se sărbătoreşte la 5 iunie începând cu anul 2013, conform unei decizii luate la 3 iunie 2013, de ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, şi de cei doi lideri ai sindicatelor din învăţământul preuniversitar, Simion Hăncescu (Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ) şi Marius Nistor (Federaţia Sindicatelor din Educaţie ”Spiru Haret”).
Sursă info: salvaticopiii.ro, agerpres.ro