Salariul minim brut pe țară se va majora, de la 1 ianuarie 2021, cu 70 de lei și va ajunge de la 2.230 la 2.300 de lei, potrivit unui proiect de HG pus luni în dezbatere de către Ministerul Muncii. Totodată, documentul prevede înghețarea salariului minim brut diferențiat pentru studii superioare la valoarea de 2.350 de lei. Premierul Florin Cîțu a anunțat luni că proiectul va fi adoptat în ședința de mâine a Guvernului.
„Începând cu data de 1 ianuarie 2021, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată (…) se stabileşte în bani, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de 2.300 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 169,333 ore pe lună, reprezentând 13,583 lei/oră”, scrie în proiectul de HG citat.

Conform prim-ministrului, Florin Cîțu, Guvernul va adopta proiectul de majorare a salariului minim brut pe țară în ședința programată mâine, ceea ce înseamnă că oficializarea actului urmează să fie făcută poimâine, cel târziu.

„Guvernul are în vedere creșterea salariului minim brut pe țară garantat în plată pentru anul 2021 cu un nivel care să depășească rata inflației, respectiv cu 70 de lei brut, de la 2.230 de lei la 2.300 de lei brut/lunar. Acest nivel a fost stabilit în contextul în care reprezentanții sindicatelor au solicitat creșterea salariului minim pe economie la 2.400 de lei/lunar, iar cei ai patronatelor au solicitat înghețarea salariului minim pe economie la nivelul actual, cel puțin pentru primele luni ale anului viitor, argumentând situațiile dificile cu care se confruntă anumite sectoare economice. Hotărârea privind stabilirea salariului minim brut pe țară garantat în plată va fi adoptată în ședința Guvernului din 30 decembrie 2020”, a declarat luni Florin Cîțu, într-o postare de pe pagina sa de Facebook.

Salariul minim brut pe țară este, în prezent, de 2.230 de lei, valoare care a fost stabilită la 1 ianuarie 2020, atunci când a avut loc o creștere de la 2.080 de lei. Conform notei de fundamentare a proiectului, în prezent există aproximativ 1,4 milioane de salariați plătiți cu minimul pe economie, adică în jur de 26% din totalul salariaților din România.

Totodată, proiectul prevede înghețarea, pentru al doilea an, a salariului minim brut diferențiat pentru studii superioare, la valoarea de 2.350 de lei. De fapt, așa cum au anunțat autoritățile anul trecut, acest salariu va fi ținut pe loc până va fi depășit de salariul minim brut pe țară, astfel încât să fie eliminat.

Așa cum a aflat redacția noastră la începutul lunii noiembrie 2020, Ministerul Muncii analiza la acel moment două variante de majorare – până la 2.380 de lei sau până la 2.335 de lei. Până la urmă, însă, se va opta pentru o variantă ce implică o majorare mai mică decât cele discutate inițial.

Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de HG trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.

sursa:avocatnet.ro