uvernul a inițiat un proiect de ordonanță de urgență prin care se dorește acordarea unor noi tipuri de granturi agențiilor de turism, unităților de cazare (hoteluri, de exemplu) sau structurilor de alimentație (restaurante, de pildă). Aceste ajutoare ar putea ajunge, în cazul firmelor cel mai puternic afectate, și până la 800.000 de euro – cel puțin teoretic. Având în vedere că proiectul urmează să fie discutat, astăzi, abia în primă lectură (adică va fi nevoie ca Guvernul să îl reanalizeze, într-o ședință viitoare) și că, oricum, schema de ajutor de stat va trebui aprobată de Comisia Europeană, va mai dura ceva timp până ce beneficiarii vizați vor putea să acceseze banii.
Proiectul de ordonanță de urgență urmează să fie discutat de Guvern în ședința de astăzi, însă doar în primă lectură. Acest lucru înseamnă că, dacă Executivul va fi de acord cu propunerea, aceasta nu va fi o aprobare finală, urmând ca abia în una din ședințele următoare de Guvern să fie dat votul final.
Vestea bună este că beneficiarii vizați vor avea acces la o formă de ajutor de stat proporțională cu pierderile din cifra de afaceri suferite în 2020, în timpul pandemiei (însă nu vor fi acoperite pierderile integrale). În același timp, beneficiarilor nu le va fi interzis accesul la aceste granturi, chiar dacă au accesat alte forme de finanțare, date pe timp de pandemie (cum sunt microgranturile, granturile pentru capital de lucru sau cele pentru investiții, în derulare la acest moment).
Cine va putea accesa granturile și în funcție de ce criteriu se va stabili cuantumul
Potrivit proiectului de OUG, vor avea acces la granturi firmele active în sectorul turistic și în cel al alimentației publice care, potrivit notei de fundamentare atașate proiectului de OUG, au suferit, în anumite cazuri, și pierderi mai mari de 50% (chiar și 70%, în cazul anumitor agenții de turism) din cifra de afaceri a primului semestru din 2020, raportată la aceeași perioadă din 2019. Ajutorul efectiv ce va fi dat va fi de 20% din totalul pierderilor suferite în 2020 (proiectul nu vizează un cuantum minim al pierderilor, atât timp cât ele apar din cauza pandemiei și a măsurilor luate de Guvern), fără a se putea depăși un plafon de 800.000 euro.
Așadar, e vorba, în primul rând, de următoarele coduri CAEN, dacă discutăm de agenții de turism care vor fi eligibile pentru ajutorul de stat:
7911 (activități ale agențiilor turistice);
7912 (activități ale tur-operatorilor);
7990 (alte servicii de rezervare și asistență turistică).
După aceea, schema de ajutor de stat îi va viza pe cei activi în domeniul cazării turistice, cu următoarele coduri CAEN:
5510 (hoteluri și alte facilități de cazare similare);
5520 (facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată);
5530 (parcuri pentru rulote, campinguri și tabere);
5590 (alte servicii de cazare).
În final, vor putea accesa granturile firmele active în domeniul alimentației publice, care se vor încadra la următoarele coduri CAEN:
5610 (restaurante);
5621 (servicii de catering pentru evenimente);
5629 (alte activități de alimentație neclasificate la precedentele coduri CAEN – în general, nu doar în lista de mai sus);
5630 (baruri și alte activități de servire a băuturilor).
Pe lângă condiția domeniului de activitate, vor fi eligibili doar cei în privința cărora dificultatea financiară a fost cauzată de pandemie și de măsurile luate de stat, în acest context, nu și cei care aveau, de dinainte (anterior datei de 1 ianuarie 2020), probleme financiare.
Excepție de la această regulă vor exista pentru microîntreprinderi și pentru întreprinderi mici, care s-au aflat în dificultate la 31 decembrie 2019, însă în privința cărora nu a fost deschisă vreo procedură de insolvență (și nu va fi deschisă) și să nu fi primit și să nu primească ajutor pentru salvare sau pentru restructurare. În ipoteza în care au primit asemenea ajutor, vor putea, totuși, să acceseze schema de ajutor de stat, daca va fi rambursat și, dacă e vorba de ajutor pentru restructurare, planul de restructurare să fi încetat. Momentul în funcție de care se va ține cont de toate aceste lucruri va fi cel al acordării ajutorului în temeiul schemei.
Așadar, firmele care sunt vizate de aceste situații mai au timp să le remedieze, pentru a fi eligibile pentru schema de ajutor de stat, când va deveni efectivă.
În ceea ce privește cuantumul efectiv al ajutorului de stat ce va putea fi accesat, acesta va avea, într-adevăr, un plafon de 800.000 euro, însă foarte puțini vor putea accesa asemenea sume. Din două motive: în primul rând, ajutorul va fi dat în funcție de pierderile suferite în privința cifrei de afaceri. Mai exact, vor fi acoperite 20% din aceste pierderi. Ceea ce înseamnă că puține sau foarte puține firme ar putea avea asemenea pierderi.
În al doilea rând, spuneam, mai sus, că vor avea acces la aceste granturi și cei care au aplicat pentru alte ajutoare de stat, date în contextul pandemiei și în baza altor derogări în privința anumitor ajutoare de minimis (stabilite expres prin regulamente europene). În acest caz, plafonul de 800.000 euro va viza suma totală a ajutoarelor de stat primite (în baza tuturor schemelor de ajutor de stat), nu doar cele accesate în temeiului schemei discutate aici.