Tulcenii care mai sunt racordaţi la Energoterm riscă să plătească în acest an facturi duble la căldură, a anunţat astăzi în şedinţa de Consiliu Local primarul municipiului Ştefan Ilie:
În urma modificării prețurilor la gaze naturale și energie și a altor prețuri care converg din aceste scumpiri, toate acestea au repercusiuni asupra populației.Este vina noastră a autorităților locale că avem un sistem energetic neperformant. Poate e și vina autorităților naționale pentru că la nivelul țării sunt un număr de 25 de municipii care au probleme cu energia termică. În celelalte municipii nu mai există o astfel de energie centralizată… Suntem și noi alături de aceste municipii și solicităm pentru a putea furniza cetățeanului o căldură la un preț aflat în rata de suportabilitate. Solicităm toți de la bugetul de stat undeva la 1 miliard 272 de mii de lei pentru ca energia termică să poată fi distribuită în condiții pe care cetățeanul să le poată plăti.
La momentul actual, pentru luna octombrie Energoterm a deschis furnizarea căldurii către cetățeni chiar dacă am avut sincope că au apărut anumite avarii, spre deosebire de alte municipii unde nu s-a dat drumul la căldură sau chiar s-a închis.
Pentru luna octombrie funcționăm la prețurile de anul trecut când am achiziționat prețul gigacaloriei undeva la 531 lei.
Să vă fac o comparație între ce a fost anul trecut și ce poate să fie în acest an! Pentru sezonul rece 2020-2021 costul pentru gigacalorie a fost de 531 lei. Să presupunem că pentru un apartament de 40 de metri pătrați consumul mediu lunar ar fi de 1,82 gigacalorii. În aceste condiții prețul real al sezonului trecut a fost de 637 lei. Cu toate acestea, o familie a plătit 318 lei pentru că 319 lei, adică jumate, a fost asigurat din bugetul local și din bugetul de stat. Bugetul local a fost undeva la 37%, iar bugetul de stat prin alocarea a 11 milioane a însemnat undeva la 63%. Practic noi am acoperit 50% din prețul gigacaloriei, anul trecut.
Lucrurile s-au schimbat drastic în acest an, pentru că evoluția prețurilor este în felul următor: dacă anul trecut am achiziționat gazul la 100 de lei megawat-ul, acum el a crescut la 298 de lei. Practic s-a scumpit cu 300%; energia electrică era 220 lei pe megawat acum este de 530 lei, s-a dublat. La aceste costuri se adaugă cele pentru certificatele de emisii gaze cu efect de seră. Noi cumpărăm undeva la 12.000 de certificate de emisii și dacă costul mediu anul trecut era undeva la 40 euro pe certificat, acum este undeva la 60 de euro pe certificat. Bineînțeles că sunt costuri indirecte cauzate tot de aceste măriri ale prețurilor.
Și putem face niște simulări. Pentru sezonul rece actual 2021-2022, în urma creșterii prețurilor la gaze, energie și certificate, costul unei gigacalorii produsă de Energoterm a fost estimată la 1076 lei, față de 531 lei din anul trecut. Noi doar am estimat-o la 1076 lei. Acest cost nu a fost încă avizat de ANRE. A fost trimis în timp la ANRE, ei ne-au trimis niște întrebări pentru completări și alte explicații. Să sperăm că acest cost va fi avizat. Să sperăm să fie mai mic este aproape imposibil, dar să sperăm să nu fie mai mare.
În aceste condiții costurile reale cu încălzirea aceluiași apartament de 40 m pătrați se vor ridica la 1290 lei față de 637 lei din iarna trecută.
Dacă Primăria nu ar găsi resurse să suplimenteze, cetățeanul va plăti 1290 lei pe lună. Primăria Municipiului Tulcea a alocat la fel ca anul trecut 5 milioane lei din bugetul local. Și a solicitat la fel ca anul trecut obținerea unei subvenții de data aceasta mai mare, de completare, de a atinge un prag în care cetățeanul să poată să plătească, o subvenție de 38 de milioane lei de la bugetul de stat. Suma totală prin care ar trebui suvenționat Energotermul este de 43 de milioane calculat la nivelul de suportabilitate al locuitorilor, adică Primăria să subvenționeze undeva la 65%, mai mult ca anul trecut și această situație ar face ca factura unui apartament de 40 m pătrați să crească la 452 lei de la 318 lei față de anul trecut. 452 lei fiind maximul gradului de suportabilitate calculat pentru municipiul Tulcea. Asta în condițiile în care noi am avea în total 43 milioane pe care să îi punem la Energoterm, pentru că altfel ar însemna că factura vine la 1290 lei!
Repet, anul trecut cetățeanul a plătit 318 lei, iar acum cu aceste intervenții pe care ni le dorim să le obținem ar plăti 452 lei. În continuare se fac toate demersurile pentru acoperirea acestor părți din subvenții de la bugetul de stat, în bugetul local nu avem de unde.
Această situație este valabilă la nivelul întregii țări așa cum v-am spus. Costurile pentru termoficare nu sunt niciunde în România suportate doar de populație și bugetele locale. Noi solicităm 38 milioane lei, având în bugetul local 5 milioane lei.
Subvenția totală datorată de municipiul Tulcea pentru acoperirea întregii diferențe de preț așa cum am spus e de 43 de milioane lei. Ca o comparație cu alte lucrări, această sumă ar reprezenta reabilitarea și modernizarea a 22 de străzi în condițiile în care noi ne împrumutăm de 87 de milioane lei pentru reabilitarea a 45 de străzi.
Doar 7000 de locuințe din totalul de aprox 30.000 din municipiu beneficiază de agent termic de la Energoterm. Abonații au plătit ani la rând jumătate din ce au consumat, restul fiind acoperit cu bani de la buget. Anul acesta odată cu dublarea costului energiei termice s-a agravat această măsură și consecințele unui sistem falimentar se văd! Nu e vina abonaților, ci a noastră a administrației, care de-a lungul timpului s-a complăcut în această situație.
Sistemul centralizat de dimensiuni mari este un model nefuncțional. Reformarea Energoterm este un proces care trebuia început de acum mulți mulți ani. Și am identificat niște soluții: închiderea CAFului, cel mai mare producător de pierderi și construirea de centrale termice de cartier sau de bloc. Dacă noi azi închidem CAFul, rămân două, trei zone unde nu există altă posibilitate de căldură. De exemplu, Neptun, Vest, Eternității sau zone de garsoniere de dimensiuni mici, unde nu a ajuns nici conducta de gaz metan.
Directorul Energoterm, Răzvan Teodoru, are deja în lucru studii de fezabilitate pentru a face licitații pentru execuția și transformarea a șapte puncte energetice în șapte centrale de cvartal, patru în zona Vest, două la Neptun, unu pe Spitalului, acolo unde gazul metan este la distanță față de locuințe.
Acolo unde prin deconectarea CAFului există persoane care nu isi pot permite sa isi achizitioneze centrala pe gaz, asa cum au procedat alte auto loc vom propune consiliului local prin care in fct de venituri sa i se acorde cetateanului o suma care sa ii fie de ajutor in achizitionarea centralelor indiv pe gaz. pt ca altfel daca nu rupem acewst sistem vom falimenta ne vom intreba mereu de ce nu exista strazi de ce inca e piata cubica, de ce nu avem trotuare, de ce parcari nu sunt
Să sperăm că în această iarnă vom putea obține măcar o parte din acești bani, pentru a putea furniza cetățeanului o căldură pe care să își permită să o plătească! Cetățeanul trebuie să se gândească foarte bine pentru că acest sistem nu poate funcționa la infinit și că în situația în care Primăria nu are bani va fi obligat să plătească facturi imense și să găsească singur alte soluții de încălzire.
Această situație prezentată de mine acum este în teorie pentru că încă nu știm prețul final de la ANRE și care sunt opțiunile financiare pe care o să le avem luna viitoare!
Noile scumpiri intră de la 1 noiembrie. Recomand tuturor trecerea de la centralizat la centrală termică individuală sau de bloc!
Nu doar cetăţenii sunt implicaţi în această situaţie, ci şi şcoli, instituţii publice, cărora le-am trimis deja adrese prin care să îşi prindă în bugetul de anul viitor trecerea de la sistemul centralizat la centrală termică individuală.
ANRE are termen până pe 15 noiembrie să aprobe prețurile finale ale energiei termice. Apoi rămâne de văzut cât va reuși Primăria să obțină subvenție de la stat!