În contextul creșterii prețurilor la gaze și al riscului ca sute de mii de români să rămână fără căldură și apă caldă în iarna care bate la ușă, mai mulți parlamentari USR au depus un proiect de lege prin care să le fie permis primăriilor să se împrumute de la Trezoreria Statului pentru finanțarea cheltuielilor aferente asigurării acestor servicii de utilitate publică, anunţă deputatul USR de Tulcea, Eugen Terente pe pagina sa de socializare.
La momentul actual, 25 de municipii din ţara noastră ar avea nevoie de 1,27 miliarde de lei pentru a susţine sistemul de termoficare în perioada octombrie 2021 – aprilie 2022.
Împreună cu colegii din USR am reușit să depunem un proiect de lege de modificare a Ordonanței de Urgență 83/2021 din luna iulie, astfel încât primarii să poată obține credite rapide pentru a ne asigura că sistemele centralizate de termoficare, nu intră în faliment, iar cetățenii nu rămân fără căldură și apă caldă. Sperăm ca PSD și PNL să înțeleagă gravitatea momentului, iar legea să fie adoptată rapid.
a declarat Eugen Terente.
Un număr de 27 de municipii au semnalat încă din luna august incapacitatea de a asigura plata cheltuielilor cu termoficarea în contextul majorării prețurilor. Aceste municipii au nevoie de mecanisme alternative de sprijin pentru accesarea sumelor necesare și nu de jocuri cu declarații politice!
a declarat şi Oana Cambera, inițiatoarea proiectului.

Deşi USR îl vede un proiect necesar, care trebuie votat cât mai repede, primarul municipiului Tulcea – Ştefan Ilie, consideră că nu este bine să ne împrumutăm pentru a plăti nişte facturi, ci statul trebuie să subvenţioneze sumele:

Eu ştiu că împrumuturi faci pentru investiţii şi nu plata unor facturi sau restanţe! Nu putem să ne împrumutăm, ca să plătim costurile de la Energoterm, noi putem să subvenţionăm. Deci nu ştiu cum ar putea fi aplicată.
În situaţia în care agenţii termici moştenesc pierderi, statul se obligă să subvenţioneze. Aşa cum acordă subvenţii pentru consumatori şi pentru furnizori să acorde.
Nu sunt de părere că trebuie să mă împrumut pentru un obiectiv mort, ci pentru investiţii. Legea ar putea avea un efect bun doar dacă statul să ia de la Trezorerie aceşti bani. Noi la Primărie ne împrumutăm de 84 de milioane să facem străzi şi canalizări de care să beneficiem şi 15 ani, nu de 43 de milioane să plătim nişte cheltuieli.
a declarat primarul Ştefan Ilie pentru Radio Delta.

 

Group 17

Cauta