Prim-ministrul Nicolae Ciucă a dispus Corpului de control al Guvernului să demareze o acţiune de documentare privind achiziţiile de teste COVID de salivă făcute de Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC) şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, potrivit unei informări transmise ieri seară de Executiv, relatează Agerpres.

Este prima dată când premierul Ciucă intervine în cazul testelor de salivă pentru elevi de la preluarea mandatului. Reacția lui vine după ce subiectul testelor de salivă a luat amploare chiar de la sfârșitul săptămânii trecute, când ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, anunța că prima tranșă de teste de salivă ajunsă în școli și grădinițe nu ajunge decât pentru o săptămână. Vineri, Raed Arafat a prezentat în direct la un post de știri, care este graficul de livrare a testelor, spunând că nu sunt livrate testele de salivă care ar fi trebuit să ajungă să săptămâna aceasta în şcoli pentru că unii dintre furnizorii de teste au refuzat să semneze contractele subsecvente pentru furnizarea testelor, în timp ce alţii cer preţuri prea mari, de 14 lei pe test. Iar duminică seară, IGSU a anunțat că 2 milioane de teste rapide de salivă vor intra în stocurile IGSU de abia în noaptea de duminică spre luni, iar ele vor ajunge la inspectoratele școlare din țară în cursul zilei de luni.

Pentru că testele au ajuns târziu, s-a decis schimbarea zilelor în care vor fi testați copiii, dar doar pentru săptămâna 13 – 19 decembrie. Însă cele 2 milioane de teste de salivă nu ajung pentru toate școlile și grădinițele din țară! În învățământul românesc sunt 2.918.275 de elevi și copii de grădiniță, potrivit datelor Ministerului Educației. De asemenea, numărul total de persoane angajate în sistemul de învățământ preuniversitar, care trebuie și ele să se testeze, este de 292.872. Așadar, împreună înseamnă 3.211.147 de persoane. Două teste pe săptămână pentru aceste persoane înseamnă că pentru o săptămână este nevoie de 6.422.294 de teste de antigeni pe bază de salivă!

Pe lângă declarația lui Raed Arafat de vineri, una dintre companiile câștigătoare la licitația de teste a anunțat că a avut o întârziere de 30 de ore în livrare, din cauza noilor restricții de circulație odată cu apariția crizei Omicron,  iar IGSU nu a recepționat marfa și a trimis o notificare de rezoluțiune a contractului din cauza întârzierii livrării. Aveau de furnizat 2,4 milioane de teste.

Este de precizat faptul că Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate a lansat pe 14 octombrie licitația pentru cele 70 de milioane de teste de salivă destinate școlilor. În total, achiziția era estimată la 1.050.000.000 lei fără TVA, potrivit documentației oficiale publicate pe SEAP și pe site-ul ONAC. Licitația s-a făcut în procedură de urgență și a durat 15 zile, fiind o „Negociere Fără Publicare Prealabilă”!

La Lotul 1 au câștigat 3 firme care împart între ele 9 milioane de teste în valoare totală de 80.450.000 lei, la Lotul 2 au câștigat 4 firme care vor distribui 11,1 milioane de teste de salivă în valoare totală de 113 milioane de lei și trei firme au câștigat Lotul 3, care numără în total 9,5 milioane de teste în valoare totală de 75 de milioane de lei.

Lotul 1:

  • Viggo Fashion International SRL – 5 milioane de teste de salivă
  • MEDPARK B.V. – 3 milioane de teste
  • EVA HEALTHCARE SRL – 1 milion de teste

Lotul 2:

  • DDS Diagnostic – 2,4 milioane de teste
  • Doctor Swiss – 1.5 milioane de teste
  • IossocialMedia – 4 milioane de teste
  • MCM EVA – 3.2 milioane de teste

Lotul 3

  • Self Care&CampMedica – 3 milioane de teste
  • Sinofarm&Vitrosens – 3.5 milioane de teste
  • Logaritm&Best Achizitii – 3 milioane de teste

Pe lângă problemele de furnizare și livrare a acestor teste de salivă, după primele două zile de testare în școli și grădinițe, autoritățile s-au declarat surprinse de rata foarte mare de teste fals-pozitive. Peste 67% din testele pozitive raportate de elevi joia trecută au fost fals-pozitive, anunța ieri secretarul de stat din Ministerul Educației, Sorin Ion. Oficialul a răspuns unei solicitări făcută de jurnaliștii acreditați pe lângă instituție și a precizat că, din cele 70 de teste RT-PCR care au fost făcute ca urmare a pozitivării testelor de salivă, 47 au ieșit negative.

La testarea de joi au fost raportate 85 de teste de salivă pozitive. Dintre acestea, 23 au fost confirmate RT-PCR, 47 au fost infirmate, iar pentru 15 nu avem răspuns încă

a spus Sorin Ion. Totodată, informațiile Ministerului Educației arată că după prima săptămână de testare, au fost raportate în total 176 de teste pozitive. 45 au fost confirmate prin teste RT-PCR, 85 infirmate, iar pentru 46 nu există încă rezultate! Rata mare de teste fals-pozitive a fost remarcată și de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, săptămâna trecută:

Sincer să fiu, într-adevăr, pentru mine e surprinzător de mare rata de teste fals pozitive. Testele fals negative, acolo înțeleg, dar pentru testele fals pozitive nu prea înțeleg. Cred că mai sunt încă probleme în obișnuința de a lucra cu aceste teste și chiar de a le interpreta

a declarat ministrul Sănătății.

În cea mai mare parte a unităţilor de învăţământ, însă, ieri, nu s-a mai făcut testare, întrucât nu sunt teste de salivă disponibile.

Autorităţile au precizat, însă, că testarea elevilor nu a fost suspendată şi nu a fost luată în discuţie această posibilitate.

(Sursă info: edupedu.ro, news.ro, agerpres.ro, hotnews.ro)

Group 17

Cauta