Stiri din tulcea

Pompierii încep lupta cu focul la miriște

martie 6, 2021

Odată cu încălzirea vremii, incendiile care au drept cauză focul deschis efectuat pentru arderea miriştilor, a resturilor menajere ori a vegetaţiei uscate au tendința să se înmulțească.

În această dimineață, pompierii militari ai Secției Măcin intervin pentru localizarea și lichidarea unui incendiu în apropierea localității Garvăn, care se manifesta pe o suprafață de aproximativ 1 hectar de stuf.

Aseară, 5 martie, în apropierea localității Peceneaga, pompierii militari ai Secției Măcin, împreună cu lucrătorii Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Peceneaga au intervenit pentru localizarea și lichidarea unui incendiu, care a afectat o suprafață totală de aproximativ 6 hectare de vegetație uscată și stuf.

Dezvoltarea și propagarea incendiilor au fost favorizate de vântul puternic. În ambele cazuri nu a existat pericol de propagare la alte obiective.

Reamintim și facem același apel pentru respectarea măsurilor specifice de prevenire a acestui tip de incendii.
Arderea vegetaţiei uscate, miriştilor şi a resturilor vegetale:
⛔️ este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură excepţională în cazuri de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici, conform standardelor privind bunele condiţii agricole şi de mediu ale terenurilor (GAEC 6.2), reglementate prin Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr.352/2015;
✅ se poate executa numai cu acordul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi după informarea serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, cu respectarea reglementărilor privind utilizarea focului deschis conform Ordinului ministrului internelor şi reformei administrative şi al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr.605/579/2008, precum şi OMAI nr.163/2007.
‼️ Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetație uscată atrage după sine aplicarea de sancțiuni contravenționale, cu amenzi cuprinse între 1.000-6.000 lei pentru persoane fizice, respectiv între 25.000-50.000 pentru persoane juridice. De asemenea, incendierile din ariile protejate constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.