Ora Pământului (Earth Hour) este cea mai mare mișcare voluntară de mediu din istorie ce se desfășoară la nivel mondial, reunind oamenii din întreaga lume care doresc să își arate angajamentul față de planetă, Primăria Tulcea anunțând că municipiul este „oraş oficial Earth Hour”.
Astfel, sâmbătă, 27 martie, între orele 20:30-21:30 toți tulcenii care au aflat despre acest eveniment au stins lumina, dar au realizat mai mult decât atât : au făcut un gest simbolic prin care și-au luat un angajament pentru schimbarea comportamentului şi a stilului de viaţă, astfel încât noi toți să reducem impactul asupra mediului înconjurător.
Și Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) s-a alăturat acestui mare eveniment de mediu și ca în fiecare an , în ultima zi de sâmbătă a lunii martie, începând cu ora 20.30, luminile au fost stinse în totalitate în instituție pentru o oră.
La îndemnul Fondului mondial pentru natură (WWF), evenimentul , care a inceput in 2007 la Sydney, mobilizează milioane de oameni, instituții și companii, din peste 180 de țări, România alăturându-se din anul 2009.
Pe pagina Agenției pentru Protecția Mediului Tulcea au apărut și date în legătură cu impactul pe care îl au energiile fosile (cărbune, gaz, petrol), utilizate în producerea electricităţii, asupra mediului. Acestea sunt responsabile de trei sferturi din emisiile de gaze cu efect de seră, aflate la originea încălzirii climatice.
„Este important să conştientizăm că natura stă la baza unei planete sănătoase şi reprezintă o soluţie la îndemână, puternică şi eficientă, şi numai prin conservarea şi protejarea biodiversităţii prin politici şi o legislaţie bine stabilită în acest sens putem reduce până la a stopa schimbările climatice.” potrivit earthhour.org.