Echinocțiul de toamnă are loc astăzi, 22 septembrie, la ora 22:21, și este momentul în care începe toamna și din punct de vedere astronomic, nu doar calendaristic, relatează ziare.com.
Acest eveniment astronomic marchează intrarea în toamnă și venirea nopților lungi și reci. Nopțile călduroase de vară s-au dus, iar oamenii trebuie să se pregătească pentru un nou sezon.
Pentru a marca acest moment special, tradițiile din popor transmit câteva reguli ce trebuie respectate cu strictețe. Se spune că echinocţiul de toamnă este momentul care marchează echilibrul dintre masculin şi feminin, dar şi dintre viaţă şi moarte. Acest echilibru între lumină și întuneric aduce odată cu el un set strict de reguli pe care trebuie să le respectăm pentru a ne fi bine, potrivit spuselor din popor.
În această zi, oamenii obișnuiesc să bată nucile şi să scuture merele şi gutuile. Tradiţia populară ne mai spune și că florile sunt supărate şi plâng astăzi. Pentru a rămâne frumoase şi sănătoase pe toată durata iernii, acestea trebuie unse cu mir sfinţit.
Gospodarilor le este recomandat să pregătească astăzi primul must din strugurii proaspăt culeşi. Mai apoi, celor care au copii le este recomandat să nu-i certe astăzi, pentru ca aceștia să nu aibă toată viața impresia că au puţin de cules.
Echinocțiul de toamnă reprezintă momentul în care Soarele în mişcarea sa aparentă anuală trece prin punctul de intersecţie a eclipticii cu ecuatorul ceresc, ziua fiind egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ.
De asemenea, în această zi, în emisfera australă începe primăvara, în zona Polului Nord începe lunga noapte polară, iar în cea a Polului Sud, Soarele va sta deasupra orizontului timp de 6 luni, până la momentul echinocţiului de primăvară, conform informațiilor transmise de Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu.
De la un an la altul, fenomenul nu se produce la aceeaşi dată, datorită faptului că anul calendaristic nu este egal cu cel tropic. De când a fost alcătuit calendarul gregorian (1582), echinocţiul de toamnă s-a produs la 21, 22, 23 sau 24 septembrie, mai des însă la 22 sau 23 septembrie.
Cele două puncte de pe ecliptică în care se află Soarele în momentul echinocţiului se numesc puncte echinocţiale, fiind denumite punctul vernal şi, respectiv, punctul autumnal. Astfel, există două fenomene: echinocţiul de primăvară şi echinocţiul de toamnă. Denumirea populară a fenomenului astronomic este „Târ Înainte”, respectiv „Târ Înapoi” (potrivit volumului ”Zile şi mituri. Calendarul ţăranului român”, de Ion Ghinoiu, 2000).
Cuvântul „echinocţiu” derivă din cuvântul francez „équinoxe” care, la rândul lui, provine din latinescul „aequinoctium”, format din „aequus” – „egal” şi „nox”/”noctis” – „noapte”.
Așadar, odată cu echinocțiul de toamnă, durata zilelor va fi în scădere începând de astăzi. Simultan, cea a nopţilor va creşte, până când va avea loc solstiţiul de iarnă, la 21 decembrie, când partea din zi iluminată de soare va fi cea mai scurtă şi vom avea „noaptea cea mai lungă”.
Sursă foto Delta Dunării: Lucian Bolca/Shutterstock.com
Sursă foto echinocțiu: playtech.ro
Sursă foto toamnă și must: pinterest.com