Stiri din tulcea

Obiecte de cult de mare valoare culturală și istorică, expuse la Muzeul de Istorie și Arheologie din Tulcea

septembrie 23, 2022

Expoziţia itinerantă „Tezaur – Episcopia Tulcii” a revenit acasă, după ce timp de 6 ani a fost expusă în mai multe muzee și instituții de cultură din țară și diaspora, a anunțat Episcopia Tulcii.

 

Este vorba de „un remarcabil fond de obiecte bisericeşti reprezentative pentru trei secole, dar şi pentru aria culturală şi confesională a Dobrogei de Nord”, o expoziție cu 64 de obiecte de cult de argint de mare valoare culturală și istorică ce poate fi vizitată în cadrul Muzeului de Istorie și Arheologie din Tulcea, conform unui comunicat de presă al Consiliului Județean Tulcea, primit la redacție.

În urmă cu șase ani, în cursul anului 2016, printr-un parteneriat între Episcopia Tulcii şi Muzeul Naţional Brukenthal, obiectele din expoziţie au fost curăţate la renumitul Laborator de restaurare din cadrul muzeului sibian.

P.S. Sa Visarion, episcopul Tulcii a participat la vernisajul expoziției de artă bisericească, eveniment la care au luat parte autorități locale, preoți, elevi si oameni de cultură.

„Ne bucurăm că această expoziție este acum aici acasă, pentru că aici este locul ei, la Tulcea. Transmit felicitări Preasfinției Sale pentru tot ce a făcut ca aceastăexpoziție să devină realitate, dar și tuturor celor care au avut un aport înrealizarea acestei expoziții. Astăzi avem în fața noastră 64 de obiecte, dar suntconvins că este doar începutul unei expoziții care se va multiplica, se va mări șiva deveni din ce în ce mai interesantă pentru public“,

a transmis vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, Mihai Huleni, prezent la vernisajul expoziției „Tezaur – Episcopia Tulcii“.

„Vreau să vă mulțumesc, Preasfinția Voastră, pentru rolul educativ pe care vi l-ați asumat dumneavoastră personal, dar și prin intermediul Episcopiei Tulcii.Țin să vă reamintesc faptul că timp de sute de ani, biserica a avut un rol esențialîn ceea ce privește sistemul de educație, ei, reprezentanții bisericii, au fost ceicare i-au învățat pe oameni să scrie, să citească, să se comporte în societate“,

a declarat administratorul public al județului Tulcea, Dumitru Mergeani, în cadrul aceluiași eveniment.


„Ceea ce vrea eu să spun se adresează în primul rând tinerilor și elevilor care sunt prezenți și care trebuie să știe că Biserica Ortodoxă, Episcopia Tulcii, prin Preasfinția Sa Visarion, au fost, sunt și vor fi un vector de spiritualitate și de cultură, în același timp. Vă felicit și vă apreciez pentru tot ce faceți”,

a transmis prefectul Alexandru Dan Munteanu, cu ocazia vernisajului expoziției de artă bisericească.

Expoziția poate fi vizitată în cadrul Muzeului de Istorie și Arheologie din Tulcea până în luna noiembrie.

(surse info și foto : comunicat de presă CJ Tulcea, fb Episcopia-Tulcii, comunicat de presă Prefectura Tulcea)