Stiri din tulcea

Nu fi PETlican! Nu arunca plasticul în natură!

august 9, 2021

Societatea Ornitologică Română (SOR) dă startul proiectului „PETlican”, prin care își propune reducerea cantității de plastic din Delta Dunării prin promovarea unui comportament responsabil față de colectarea deșeurilor și cunoașterea biodiversității din zonă. Campania se va derula în perioada 16 – 27 august 2021 în Delta Dunării, transmite SOR într-un comunicat de presă.

Ambasadorul proiectului este o pasăre emblematică pentru Delta Dunării: pelicanul comun. Este una dintre puținele specii de la noi care cuibărește într-un singur loc, în Delta Dunării, fapt care îl face vulnerabil. Pentru ca în viitor pelicanul să nu devină PETlican, proiectul își dorește să tragă acum un semnal de alarmă privind pericolele la care sunt expuse multe dintre specii din cauza neglijenței și nepăsării oamenilor.

Campania urmărește educarea turiștilor și localnicilor cu ajutorul voluntarilor SOR. Pentru o perioadă de 10 zile, voluntarii vor explica turiștilor și locuitorilor din Sulina și Sfântu Gheorghe importanța colectării selective a deșeurilor. Totodată, proiectul va instrui grupuri țintă de localnici în protejarea biodiversității din Deltă.

„Poluarea cu plastic a apelor Dunării este în principal consecința unui comportament puțin responsabil al locuitorilor din întreaga țară în ceea ce privește deșeurile nebiodegradabile. În ultimii ani, Delta Dunării a devenit o destinație turistică din ce în ce mai atractivă pentru români, vizitatorii provenind din toate părțile țării. Vrem să le arătăm turiștilor și localnicilor cum modul nostru de viață afectează natura și alte viețuitoare. Cum un PET aruncat în apă sau râu poate ajunge, adus de ape, în Delta Dunării și cum va influența negativ viața locuitorilor, fie ei oameni, fie specii de păsări sau alte animale”, a declarat coordonatoarea proiectului, Dora Domșa, transmite SOR.

Poate nu știați, dar plasticului îi trebuie peste 400 de ani pentru a se degrada! În tot acest timp, plasticul rămâne în natură, plutește și se transformă într-un conglomerat toxic pe care viețuitoarele acvatice îl pot înghiți sau folosi ca material de construcție pentru cuiburi, culcușuri sau ascunzători ce devin uneori capcane mortale. Păsările pot confunda ușor plasticul care plutește pe apă cu hrană, iar ingerarea acestuia le poate provoca răni sau chiar moartea!

Un studiu recent arată că păsările care trăiesc pe malurile râului înghit sute de fragmente mici de plastic pe zi.

Ce poți face?
☑️ reciclează corect și urmează întocmai instrucțiunile privind reciclarea produsului sau ambalajului.
☑️ fă-ți propria colecție de sacoșe și săculeți de pânză pentru cumpărături și răspândește-o peste tot: în mașină, în portbagajul scuterului, în coșul bicicletei, în rucsac.
☑️ alege vase și tacâmuri de unică folosință fabricate din materiale biodegradabile sau renunță de tot la tacâmurile de unică folosință.
☑️ renunță la paiele de plastic sau alege unul din gama biodegradabilă – din bambus, hârtie sau chiar paste.

Proiectul „PETlican” face parte din programul „Cu apele curate”, iar din el face parte și compania SC NAVROM-DELTA SA TULCEA!