Group 17

Stiri din Tulcea

calendar (1)
iulie 15, 2021

În ultima perioadă, pompierii tulceni se confruntă tot mai des cu incendierile intenționate de vegetație care scapă de sub control și amenință să pârjolească culturi agricole întregi!

S-a întâmplat și aseară în jurul orei 18.00, când Stația de Pompieri Babadag a fost solicitată să intervină de urgență în apropierea localității Slava Cercheză, transmite ISU Delta Tulcea într-un comunicat de presă!

Ore bune s-au chinuit pompierii să stingă miriștea de grâu incendiată intenționat. Focul era cât pe ce să se extindă la un lan de grâu din apropiere. Militarii au fost sprijiniți de membri ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență din comună. Incendiul a fost lichidat tocmai la ora 21.00. În urma evenimentului au ars aproximativ 40 hectare de miriște de grâu. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost folosirea intenționată a sursei de aprindere!, precizează purtătorul de cuvânt al ISU Delta Tulcea, Bogdan Botezatu.

Ca urmare, ISU Delta Tulcea face apel încă o dată către tulceni să respecte măsurile specifice de prevenire a acestui tip de incendii. Arderea vegetaţiei uscate, miriştilor şi a resturilor vegetale se face în anumite condiții:

⛔️ este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură excepţională în cazuri de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici, conform standardelor privind bunele condiţii agricole şi de mediu ale terenurilor reglementate prin Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr.352/2015;

✅ se poate executa numai cu acordul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi după informarea serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, cu respectarea reglementărilor privind utilizarea focului deschis conform Ordinului ministrului internelor şi reformei administrative şi al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale
nr.605/579/2008, precum şi OMAI nr.163/2007.

Cei care nu respectă aceste prevederi legale și incendiază intenționat vegetația, riscă amenzi usturătoare! Până la 6.000 lei pentru persoane fizice, respectiv până la 50.000 de lei pentru persoane juridice! De asemenea, incendierile din ariile protejate constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an, se mai precizează în comunicatul ISU Delta Tulcea.

Group 17

Cauta