Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, propune ca școlile să continue să funcționeze în format fizic și în localitățile în care incidența cazurilor Covid depășește pragul de 6 la mie, după modelul folosit pentru grădinițe. O decizie în acest sens va fi anunțată până vineri, relatează Mediafax.

Vom avea pe parcursul zilei de astăzi (miercuri – n.r.) discuţii cu toţi cei care îndreptăţiţi să se pronunţe asupra acestui echilibru – risc gestionabil vs. beneficii. Mai exact, este vorba despre dorinţa de consolidare a unui numitor comun cu privire la modul de funcţionare a şcolilor”

a declarat astăzi Sorin Câmpeanu, relatează Mediafax. El precizează că cele mai multe state din Uniunea Europeană aplică principiul <<şcolile se deschid primele şi se închid ultimele>>.

La acest moment, regula este clară – în localităţile în care se depăşeşte rata de infectare de 6 la mie la nivelul zilei de vineri, zi de referinţă, şcolile ar urma să treacă în online, cu excepţia şcolilor speciale, grădiniţele şi creşele. Primim foarte multe solicitări în acest sens.

Sunt convins că toţi cei îndreptăţiţi să se pronunţe vor căuta acel numitor comun în interesul elevilor, atât din perspectivă educaţională, cât şi din perspectivă sanitară.

Până vineri va trebui să anunţăm cât de poate de clar care sunt regulile – dacă rămânem pe aceleaşi reguli sau dacă, aşa cum ne dorim noi, cei din Educaţie, dacă cei din domeniul sanitar sunt de acorde, vom putea să menţinem, pe modelul grădiniţelor, şcolile deschise până la apariţia unui număr de cazuri”

a declarat Cîmpeanu și aseară la Digi24.

Totodată, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a afirmat că România nu este pregătită pentru școala online, nu există conținut digital, conectivitate sau profesori pregătiți pentru asta. 

Până vineri va trebui să ne decidem într-un fel. Și va trebui ca deciziile luate să fie sustenabile din perspectivă legală. Altfel, ne îndreptăm încă o dată spre pierderi cauzate de învățământul online, făcut în condițiile în care nu sunt îndeplinite simultan cele 5 condiții.

Unu – conectivitate generalizată, și nu avem.

Doi – echipamente disponibile, și nu avem, în pofida eforturile care s-au făcut, sute și sute de mii de echipamente care s-au achiziționat, tot nu putem spune că fiecare elev are acces la un echipament adecvat pentru online.

Trei – nu avem conținut digital. Chiar dacă avem conectivitate și tablete și profesori dornici să facă acest lucru, nu există conținut digital. Să trimiți temele pe WhatsApp nu înseamnă conținut digital.

Patru – nu avem toți profesorii pregătiți pentru predarea online. Avem câteva zeci de mii de profesori, dar sunt peste 200.000.

Și cinci – chiar dacă am avea și conectivitate, și tablete, și conținut digital, și profesori, dacă nu ai platforme de evaluare online, dedicate, nu poți încheia actul educațional, care în orice situație trebuie să se încheie printr-o evaluare.

a mai declarat, aseară la Digi24, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

(Sursă foto: digi24.ro, Facebook,  Inquam Photos)