Imediat după minivacanța de 1 Decembrie, începe testarea școlarilor! Pentru ca procedura să fie pe înțelesul tuturor, Ministerul Educației în parteneriat cu Ministerul Sănătății au lansat trei materiale video, în care ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu și noul ministru al Sănătății Alexadru Rafila explică utilizarea acestor teste de salivă!

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat în această dimineață în direct la Antena3 cum vor fi folosite exact:

Am lansat cu sprijinul Ministerului Sănătății un material suport video cu 3 secțiuni. L-am distribuit către toate școlile și grădinițele din România. Și sunt 17 632. Materialul suport video are 3 componente.

În primul rând doctorul Rafila în calitatea lui de medic face o demonstrație de utilizare a acestor teste. Al doilea punct al acestui material video este modalitatea în care se asamblează aceste teste. Și doi membri ai Guvernului, ministrul Educației și ministrul Sănătății, plus inspectorul școlar general de București demonstrează cum aceste teste pot fi asamblate pe seturi. în câteva secunde pentru un set. În a treia componentă este un profesor care nu are competențe medicale, întâmplător ministrul Educației, administrează acest test unui copil de 10 ani.

Îmi exprim încrederea că acest material video pe care tocmai l-am diseminat, l-am pus la dispoziția presei și a școlilor, va ajunge foarte rapid la profesori, învățători, educatori și părinți. El demonstrează clar simplitatea administrării acestor teste.

Este într-adevăr o dificultate aceea a asamblării pe componente a acestor teste. Dar acest lucru s-a făcut deja în multe județe. Avem raportările de la inspectorate. Acest efort, acest consum de timp din partea cadrelor didactice este compensat de importanța existenței acestor teste în școli.

  • Profesorii vor ajuta la asamblarea acestor teste, corect? (întrebarea prezentatorului)

Exact, asta am arătat în materialul video pe care l-am pus la dispoziția tuturor colegilor cadre didactice. Pentru acei colegi care s-au implicat și se vor implica. am anunțat că Ministerul Educației, apreciind acest efort făcut de ei în timpul liber, va compensa prin zile de concediu în măsura posibilului.

  • Unde va avea loc asamblarea?

Fiecare școală are un director. Acesta este responsabil pentru managementul acelei școli. Va apela la colegi cadre didactice, personal didactic și auxiliar, personal nedidactic si acolo unde există, îi rog pe cei care sunt angajați ai Ministerului Sănătății, asistenți medicali să se implice în acest proces. Personalul medical din școli va trebui, de asemenea, să sprijine acest proces de asamblare.

  • Vor fi asamblate în clase, în cabinetele școlare, în laboratoare?

Diferă în funcție de școală. Managerii știu ce infrastructură au. Sunt școli cu câțiva elevi, școli și cu 2000 de elevi. Deci managerii vor decide unde se vor putea asambla exact.

  • Cum ajung ele apoi în posesia părinților?

Este, de asemenea, o chestiune de management intern. Exista diriginți, există învățători, există persoane desemnate la nivelul fiecărei școli pentru protecția sanitară. Situația concretă o cunoaște directorul școlii. Este cel responsabil pentru organizarea acestui proces. Vor găsi soluții!

  • Până la urmă cine le va face aceste teste elevilor? Părinții acasă?

Ordinul comun Ministerul Educației-Ministerul Sănătății precizează foarte clar: acolo unde există disponibilitate din partea cadrelor didactice și unde infrastructura școlii permite, se vor face în școală, precizând că este nevoie de acordul părinților dacă se face în școală. Acolo unde profesorii consideră că nu se pot implica în acest proces sau nu există infrastructură, elevii primesc testele pentru o săptămână și pot fi administrate acasă, sub supravegherea părinților. Dacă se administrează de părinte sau în prezența părinților, în mod evident, nu mai necesită acordul expres al acestora, deoarece părinții sunt cei care le administrează. Important este să putem raporta corect și în timp rezultatele acestor teste, rezultatul către școală și către medicul de familie, daca este vorba de rezultat pozitiv.

a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu în această dimineață în direct la Antena3.

Testele de salivă, care au fost cumpărate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, au început să ajungă în inspectoratele școlare județene, încă de joi, 25 noiembrie, iar de aici au început deja să fie distribuite școlilor, potrivit surselor Edupedu.ro.

Cele trei materiale video postate de Sorin Cîmpeanu și pe pagina sa de socializare:

  • Ghid de utilizare a testelor antigen pe bază de salivă:
  • Pregătirea testelor antigen pe bază de salivă:
  • Demonstrație utilizare test antigen pe bază de salivă:

Ordinul comun Ministerul Educației-Ministerul Sănătății, publicat pe 19 noiembrie, poate fi citit aici:

http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/248585

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație Spiru Haret cer Guvernului blocarea distribuției testelor din salivă pentru depistarea SARS-CoV-2 și distribuirea în unitățile de învățământ a unor kit-uri individuale, relatează Digi24.

„Testele din salivă care au ajuns în inspectoratele școlare nu respectă nicio regulă de siguranță sanitară, acestea urmând să fie manipulate de cel puțin trei persoane înainte să ajungă la elevi, în condițiile în care nu toate piesele care formează kit-ul sunt ambalate și sigilate individual”, spun sindicaliștii.

Ei cer Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), cea care a elaborat cerințele de performanță și de reglementare, să explice cum pot fi aceste teste distribuite către elevi, respectându-se în același timp și regulile sanitare.

Totodată, sindicaliștii cer Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) să prezinte criteriile potrivit cărora aceste teste au fost achiziționate și livrate dezmembrate, și nu sub formă de kit individual.

În opinia sindicatelor, de livrarea testelor trebuia să se ocupe Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), instituția care a semnat contractele

(Sursă info, foto și video: antena3.ro, Facebook Sorin Cîmpeanu, edupedu.ro, digi24.ro)

Group 17

Cauta