Stiri din tulcea

Masca la birou: Deși se stabilise că nu-i necesară, dacă toate persoanele sunt vaccinate, măsura a fost scoasă

mai 23, 2021

Masca de protecție rămâne obligatorie la birou pentru toți salariații, până la urmă, după o bâlbă a autorităților. Deși se stabilise vineri seară că angajații vaccinați sunt exceptați de la portul măștii la birou, dacă toate persoanele din încăpere sunt vaccinate, măsura a fost scoasă la o zi distanță.

Potrivit Ordinului comun al Ministerului Sănătății și al Ministerului Internelor 699/67/2021, care a apărut vineri seară, salariații complet imunizați împotriva coronavirusului scăpau de masca de protecție la birou, dacă au trecut minimum zece zile de la rapel ori de la doza unică, după caz. Acest lucru era valabil doar în birourile în care toate persoanele sunt vaccinate.

”[î]n funcție de evaluarea riscului, efectuată de medicul de medicina muncii al unității, pot exista unele excepții, astfel: (…) angajatul este singur în birou/toate persoanele din birou sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare”, scria în acel ordin comun.

Ulterior, în cursul zilei de sâmbătă, autoritățile au venit cu Ordinul comun 700/68/2021, prin care au scos noua excepție. Prin urmare, masca facială rămâne în continuare obligatorie la locul de muncă, indiferent dacă toate persoanele sunt vaccinate sau nu.

Excepțiile valabile în prezent, la purtarea măștii la muncă, sunt:
angajatul este singur în birou;
persoanele care suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare;
persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.);
prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de trei metri între persoane.
Potrivit Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență 29/2021, la începutul lunii august se va decide, în funcție de evoluția situației epidemiologice, dacă se renunță complet la masca de protecție în spațiile închise și deschise. Totuși, acest lucru depinde atât de campania de vaccinare, cât și de evoluția epidemiei.

Reamintim că masca de protecție nu mai este obligatorie în spațiile deschise neaglomerate, potrivit măsurilor de relaxare oficializate începând din data de 15 mai 2021.

sursa:avocatnet.ro