Stiri din tulcea
Lovitură dură pentru agricultura românească! Închiderea Azomureș ar putea duce la reducerea recoltei viitoare cu 30% și scumpirea produselor agricole!

„Este clar că nu mai producem îngrășăminte! De ce? Pentru că prețul gazului metan a ajuns la un nivel care nu justifică funcționarea din punct de vedere economic! Îngrășămintele produse ar fi mult prea scumpe pentru fermieri”, scriu oficialii Azomureș pe pagina de Facebook a companiei, relatează hotnews.ro.
Toți angajații de pe platformă își păstrează însă programul normal de lucru, este o perioadă în care se vor executa lucrări de mentenanță, întreținere a echipamentelor și instalațiilor, deși acestea nu erau programate.
Suntem în dialog cu autoritățile pentru a identifica soluții, urmărim evoluția de pe piața gazelor naturale și ne concentrăm eforturile pentru ca perioada de oprire să fie cât mai scurtă. Din păcate, nu depinde doar de noi. Contextul internațional este nefavorabil momentan, cotațiile la gaz sunt foarte ridicate.
mai scriu reprezentanții Azomureș.

Sistarea temporară a producţiei de îngrăşăminte a principalului producător de fertilizanţi pentru agricultură, Azomureş, mă preocupă în mod direct. Împreună cu colegii din Minister căutăm soluţii pentru a proteja munca fermierilor, a preveni scăderea producţiei agricole şi a limita scumpirea produselor agricole primare din recolta anului viitor
Producția fertilizanților în cadrul companiei Azomureș asigura cam 50% din necesarul de fertilizanți la nivel național utilizați în agricultura românească. Problema principală este că noi trebuie să luăm măsuri astfel încât să ne asigurăm că vor fi cantități de fertilizant ce vor fi utilizate în primăvara viitoare în agricultura țării, astfel încât să putem diminua eventuale scăderi ale producției agricole
O primă astfel de soluție este aceea de reluare a activității comisiei interministeriale a punerii pe piață a fertilizanților proveniți din țări terțe și care se află în procedurile de testare la nivel național
a declarat ministrul Agriculturii. Întrebat cât din producția agricolă din România ar putea să fie afectată de această decizie a Azomureș, ministrul a răspuns:
Sunt și factorii meteorologici: ger, îngheț, cantități de precipitații, dar producția agricolă, în mod normal dacă ne raportăm la componenta în scara tehnologică a utilizării fertilizanților, poate produce deficiențe de producție care pot ajunge și până la 30% în cel mai rău caz.
Soluţii sunt şi vor fi puse rapid în aplicare pentru a le oferi fermierilor stabilitate, iar românilor acces la produse româneşti, la preţuri rezonabile.