Stiri din tulcea

Lovitură dură pentru agricultura românească! Închiderea Azomureș ar putea duce la reducerea recoltei viitoare cu 30% și scumpirea produselor agricole!

decembrie 7, 2021

„Este clar că nu mai producem îngrășăminte! De ce? Pentru că prețul gazului metan a ajuns la un nivel care nu justifică funcționarea din punct de vedere economic! Îngrășămintele produse ar fi mult prea scumpe pentru fermieri”, scriu oficialii Azomureș pe pagina de Facebook a companiei, relatează hotnews.ro.

Toți angajații de pe platformă își păstrează însă programul normal de lucru, este o perioadă în care se vor executa lucrări de mentenanță, întreținere a echipamentelor și instalațiilor, deși acestea nu erau programate.

Suntem în dialog cu autoritățile pentru a identifica soluții, urmărim evoluția de pe piața gazelor naturale și ne concentrăm eforturile pentru ca perioada de oprire să fie cât mai scurtă. Din păcate, nu depinde doar de noi. Contextul internațional este nefavorabil momentan, cotațiile la gaz sunt foarte ridicate.

mai scriu reprezentanții Azomureș.

Directorul general al Azomureş, Harri Kiiski, a declarat presei că „nivelul ridicat al preţului solicitat de furnizori pentru materia primă principală, gazul metan, nu ne mai permite continuarea sustenabilă a activităţii. Din această cauză, la nivel european, şi alte platforme industriale au oprit total sau au restrâns foarte mult activităţile de producţie. Reluarea activităţii depinde de preţul gazului metan şi de disponibilitatea acestuia în piaţă.”, relatează și Adevărul.
Sistarea temporară a producţiei de îngrăşăminte a principalului producător de fertilizanţi pentru agricultură, Azomureş, mă preocupă în mod direct. Împreună cu colegii din Minister căutăm soluţii pentru a proteja munca fermierilor, a preveni scăderea producţiei agricole şi a limita scumpirea produselor agricole primare din recolta anului viitor
a transmis ministrul Agriculturii pe pagina sa de Facebook. Adrian Chesnoiu a declarat totodată pentru Digi24 că se caută soluții ca să se asigure cantități necesare de fertilizant pentru primăvara viitoare.

Producția fertilizanților în cadrul companiei Azomureș asigura cam 50% din necesarul de fertilizanți la nivel național utilizați în agricultura românească. Problema principală este că noi trebuie să luăm măsuri astfel încât să ne asigurăm că vor fi cantități de fertilizant ce vor fi utilizate în primăvara viitoare în agricultura țării, astfel încât să putem diminua eventuale scăderi ale producției agricole

O primă astfel de soluție este aceea de reluare a activității comisiei interministeriale a punerii pe piață a fertilizanților proveniți din țări terțe și care se află în procedurile de testare la nivel național

a declarat ministrul Agriculturii. Întrebat cât din producția agricolă din România ar putea să fie afectată de această decizie a Azomureș, ministrul a răspuns:

Sunt și factorii meteorologici: ger, îngheț, cantități de precipitații, dar producția agricolă, în mod normal dacă ne raportăm la componenta în scara tehnologică a utilizării fertilizanților, poate produce deficiențe de producție care pot ajunge și până la 30% în cel mai rău caz.

Soluţii sunt şi vor fi puse rapid în aplicare pentru a le oferi fermierilor stabilitate, iar românilor acces la produse româneşti, la preţuri rezonabile.
a mai declarat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu. Prețul îngrășămintelor chimice s-a triplat încă din octombrie la producătorul Azomureș din cauza creșterii prețului gazelor naturale.
(Sursă info si foto: hotnews.ro, adevarul.ro, digi24.ro, economedia.ro, azomures.ro)